Yurtdışı Yaz Okulları Genel Bilgiler
Yurtdışı yaz okulu, özellikle son yıllarda öğrenciler tarafından çokça rağbet görmektedir. Peki, yurtdışı yaz okulu nedir? Yurtdışı yaz okulu, yaz dönemini yurtdışında geçirmek isteyen öğrencilerin hem dillerini geliştirmelerine hem de başka kültürleri tanımalarına imkan tanıyan eğitim kurumlarıdır. Bu sayede öğrenciler yaz boyunca eğlenme, öğrenme ve tanınmış okullardan aldıkları derslerle CV’lerini doldurma imkanı bulmuş olurlar.
Yurtdışı Yaz Okullarında Eğitim
Yurtdışı yaz okulları, İngilizce eğitim vermektedir. Öğrencilerin İngilizce seviyelerine göre gruplandırıldıkları yaz okulları, ana dili İngilizce olan öğretmenlerden oluşmaktadır. Amaç, öğrencilerin en kısa sürede, en iyi seviyede İngilizce öğrenmelerini sağlamak ve yapılan aktiviteler ile bu eğitimi hem zevkli hem de kalıcı hale getirmektir. Dersler haftada genelde 20 ders olarak düzenlenmiştir ve bu yaklaşık olarak 15 ders saatine denk gelmektedir.
İsteğe göre ders süreleri arttırılabilir. Derslerin içeriğinde konuşma (speaking), okuma (reading), yazma (writing) ve dinleme (listening) olarak temel İngilizce pratikleri yer almaktadır. Öğrenciler İngilizce’yi sadece derslerde değil dersler bitiminde yapılan çeşitli aktivitelerde de geliştirebilmektedirler.
Yurtdışı yaz okulu öğrencilerinin derslerde kullandıkları eğitim araçları okul tarafından temin edilidir. Bu materyaller gelişen eğitim teknolojilerine ve sistemlerine göre yenilenmektedir. Yaz okullarında pek çok sınıfta akıllı tahta ve bilgisayarlı sınıflar bulunmaktadır. Bu tür teknolojik eğitim araçları öğrencilerin sadece duysal değil görsel öğrenme durumlarına da hitap etmektedir.
Ders dışında yapılan aktiviteler de eğitimin önemli bir parçasıdır. Bu aktiviteler sayesinde öğrenciler pratik yapma imkanı elde ederken sosyal olarak da bir eğitim almaktadır. Farklı kültürlerden gelen yabancı arkadaşlar ile bir arada eğitim alma ve proje yapma imkanı elde etmektedirler.
Yurtdışı yaz okulları, eğitim süresi bitiminde öğrencilerine programa katılım ve başarı ile tamamlama sertifikası düzenlemektedir.
Yurtdışı Yaz Okullarında Konaklama
Yurtdışı yaz okullarında konaklama, genellikle kampüs içindeki yurtlarda ya da referanslı aile yanlarında gerçekleşmektedir. Aileler, okulların uzun yıllardır çalıştığı güvenilir ve belirli kriterlere göre seçilmiş ailelerdir. Her iki konaklama seçeneğinin de kendine göre avantajları mevcuttur. Aile yanını tercih eden öğrenciler, İngilizce’lerini doğal bir ortamda pratik yaparak bulundukları ülkenin kültürünü daha yakından tanıyarak öğrenirler.
Diğer alternatif ise; seçkin üniversite veya kolejlerin kampüslerinde bulunan üniversite öğrencilerinin de kullandığı yurtlar bulunmaktadır. Yurtları seçen öğrenciler yaşıtları ile eğlenceli bir ortamda pratik yapma imkanı bulurlar. Konaklamalarda tek, çift ya da üç kişilik oda seçenekleri mevcuttur.
Bazı yurtdışı yaz okulları, konaklamalarında ortak kullanımlı banyolara sahiptir. Bazılarında ise banyo ve tuvalet odalarında içinde bulunmaktadır. Yurtlarda öğrenciler için ortak kullanımlı , özel bilgisayar, televizyon, internet erişim alanları bulunmaktadır. Bunun dışında ortak kullanımlı çamaşırhanaler de mevcuttur.
Konaklamalarda öğrencilerin güvenliği en öncelikli meseledir. Yurtdışı yaz okulu, içerisinde 24 saat öğrencilerin güvenliğinden sorumlu personeller bulundurmaktadır. Grup liderleri ve öğretmenler de aynı yurtlarda öğrenciler ile birlikte kalmaktadırlar. Konaklamalara genellikle Pazar günü girilip Cumartesi günü çıkılmaktadır.
Yurtdışı Yaz Okullarında Aktiviteler
Yurtdışı yaz okulu dendiğinde akla gelen vazgeçilmez konulardan biri de çeşitli ve zengin aktivitelerdir. Okulların sahip olduğu spor aktivite alanları, yüzme havuzları, tiyatro salonları gibi pek çok imkan, kampüslerin doğal güzellikleri içinde sunulmaktadır.
Yurtdışı yaz okulları aktivitelerine örnek olarak; yüzme, basketbol, tenis, futbol, dağcılık gibi sportif aktiviteler ile sinema ve tiyatro geceleri, karaoke partileri, müze ve şehir gezileri, eğlence parkları gezileri yapılmaktadır. Şehir gezileri, yaz okulu süresince haftada 1 tam gün, 2 yarım gün olarak düzenlenmektedir.
Bu gezilerde öğrencilere, şehrin tarihi ve turistik yerleri gösterilir. Şehirlere yapılan yolculuklarda bazı okullar kendi araçları, bazı okullar ise özel olarak kiralanan araçlar ile ulaşımı sağlamaktadırlar. Yurtdışı yaz okulları içerisindeki sportif aktivitelerde öğrencilere, hem yeni sporlar yapma hem de sahip oldukları sportif yetenekleri geliştirme imkanı sunulur.
Şehir gezilerinde ise yeni bir kültürü tanıma ve hayatları boyunca unutamayacakları anılara sahip olma fırsatı elde ederler. Akşam aktivitelerinde ise öğrencileri kaynaştırmak için eğlenceli oyunlar oynanır. Bu oyunlarda Dünya’nın bir çok bölgesinden gelen öğrenciler ile kültürel farklılıklar tanıtılmakta ve kaynaşma sağlanmaktadır.
Yurtdışı Yaz Okullarında Ulaşım
Yurtdışı yaz okulları, ulaşım kolaylığı için havaalanı transferleri gerçekleştirmektedir. Öğrenciler, önceden organize edilen bir karşılama şirketi vasıtasıyla ya da okulun kendi özel aracıyla havaalanından alınıp okullarına ve konaklama yerlerine aktarılırlar.
Dönüş zamanı da yine okul yetkililleri tarafından okulun kendi aracı ya da özel ayarlanan şirket aracı ile havalimanına götürülürler. Şehir içi ulaşımda ise eğer öğrenci aile yanında kalıyorsa okula gitmek için ulaşım kartlarını kullanabilir ya da yanında kaldıkları ebevenyler tarafından okula bırakılabilirler.
Yurtdışı yaz okulu kapsamında düzenlenen şehir turlarında ise okulların kendi araçları ya da kiralanan özel firmaların araçları ile öğrencilerin ulaşımı güvenli bir şekilde sağlanmaktadır. Her türlü ulaşım aracında öğrencilerden sorumlu en az bir tane yetkili personel ya da öğretmen bulunmaktadır.
Yurtdışı Yaz Okullarında Güvenlik
Yurtdışı yaz okulları, temel prensiplerinin başında öğrencilerin güvenliğine yer vermektedir. Yurtdışı yaz okulu için belirlenen bölgelerde insanların yaşam şartları genellikle iyi ve refahtır. Yaz okullarında güvenlik, okulların güvenlik görevlileri ve ilgili personeller tarafından sağlanmaktadır.
Kampüsler oldukça geniş ve güvenlikli alanlara kuruludur. Öğrencilerin tek başlarına kampüs dışına çıkması mümkün değildir. Ayrıca her 10 öğrenciye 1 grup lideri verilerek öğrencilerin yakınen takip edilmesi sağlanmaktadır. Öğrenciler grup liderleri ile aynı yerlerde konaklamakta ve tüm aktiviteleri grup liderleri eşliğinde gerçekleştirmektedirler.
Kız ve erkek öğrencilerin konaklamarı ayrı binalarda ya da ayrı katlarda sağlanmaktadır.