Work and Travel Başvuru Aşamaları
Work and Travel Başvuru Aşamaları Nelerdir ?
Work and Travel programına başvuru yapmak isteyen öğrenciler, öncelikli olarak program şartlarını sağlayıp sağlamadıklarını araştırmalıdırlar. Work and travel başvuru süreci belli aşamalardan geçmektedir. Bu aşamaları belli sıralamalarda gösterebiliriz.
Work and Travel programı Başvuru Şartları;
- Work and Travel programına katılımın birinci şartı, örgün eğitimde üniversite öğrencisi olmanızdır.
- Eğitiminiz doğrultusunda sahip olmanız gereken not ortalaması, minimum 2.00 ve üzeri olmalıdır. Not ortalaması sizin vize sürecinizi etkiler.
- Ayrıca kendinizi ifade edebileceğiniz bir İngilizce dil bilgisine sahip olmalısınız. İngilizce bilgisi, sizin iş yerleşimleriniz için gerekli olan mülakatın yapılmasında ve vize mülakatında etkin rol oynar. Bu doğrultuda bir Work and Travel öğrencisinin, orta seviyede İngilizce bilgisinin olması gerekir.
Yukarıda bahsi geçen şartlara sahip olan öğrenciler, kendileri için en uygun acentayı araştırmaya başlarlar.
Work and Travel Programı Acenta Seçimi Nasıl Yapılır ?
Work and Travel programında başvuru sürecinin ilk aşaması, Türkiye’de kayıt olacağınız acentayı seçmektir. Amerikan konsolosluğunun sitesinden (https://tr.usembassy.gov/tr/education-culture-tr/summer-work-and-travel-exchange-program-tr/ ) konsolosluk tarafından tanınmış acentalarla çalışmanızda fayda vardır. Fiyat araştırması, firmaların sunduğu iş alternatifleri, çalışılan sponsorlar ve danışmanlardan aldığınız güven duygusu doğrultusunda acenta seçiminizi yapabilirsiniz. Bu parametrelerden bizlerce en çok önem verilen konu öğrencinin danışmanı ile kendisini yakın hissetmesidir. Bu sebeple, bizler acenta araştırması yaparken, kendinizi yakın gördüğünüz danışmana sahip olan acentayı tercih etmenizi öneriyoruz. Work and travel ; popüler bir program olarak öğrencilerin tercih listesindedir.
Work and Travel Kayıt işlemlerini Başlatmak ve İş seçimi
Acentada karar kılındıktan sonra, kayıt için gerekli ön kayıt ücreti ve istenilen belgelerin danışmanınıza teslimi yaparak kaydınızı başlatırsınız.
Work and Travel Programı için gerekli evrak listesi;
- İngilizce Öğrenci belgesi
- Pasaport
- Sağlık Raporu
- Adli Sicil Kaydı
- Transkript
- 1 adet vesikalık fotoğraf
- Öğrencinin daha önceden WAT tecrübesi var ise eski vize fotokopisi ve ssn fotokopisi
Evraklarını da teslim eden öğrenci, acentası tarafından yapılan İngilizce mülakatı sonuçlarına göre danışmanından aldığı iş listesinde Amerika’da çalışabileceği iş yerlerini, şehirleri ve eyaletlerini araştırmaya başlayabilir.
Bu listeden kendisine en uygun işi seçerek işveren görüşmesini gerçekleştirir. İş kabulü gerçekleşen öğrencinin mail yolu ile işvereninden iş sözleşmesi gelir. Öğrenci ve işveren karşılıklı olarak iş sözleşmesi imzalarlar. Böylelikle öğrencinin işi, gideceği lokasyon ve saatlik çalıma ücreti ayar önceden belirlenir.
Work and Travel Sponsor İşlemleri
İşi kesinleşen öğrencinin, sponsor işlemleri yapılmaya başlanır. Her öğrencinin kendisinden sorumlu mutlaka Amerikan menşeli bir sponsor firması olur.
Bu sponsor acentalar, öğrencinin programa uygunluk şartlarını belli belge ve evraklar aracılığı ile kontrol ederek Amerikan hükümeti tarafından onaylı DS2019 (çalışma izin belgesi) belgesini kargo yolu ile gönderirler.
Sponsor acenta öğrencinin sağlık sigortasından, program kurallarına uyulmasından sorumludurlar. Öğrenci work and travel programı boyunca, sponsor acentasından her ay aylık mailler alırlar. Aylık mailler; öğrencinin iyi olup olmadığını, konaklama bilgilerini, işyerinde her şeyin yolunda olduğunu düzenli olarak kontrol etmek amacı ile gönderilir.
Work And Travel Vize İşlemleri
Amerika’da bulunan sponsorundan DS2019 belgesi gelen öğrenci artık vize başvurusu için hazırdır. Vize görüşmesi için gerekli başvuru ücretinin ödenmesi ile vize randevusu alan öğrencinin vize dosyası danışmanı tarafından hazırlanır.
Vize Dosyası içinde bulunması gereken belgeler
- DS2019 belgesi
- DS160 başvuru formu (Öğrencinin danışmanı tarafından doldurulur)
- Kapalı Kaşeli zarfta İngilizce transkript
- Pasaport
- 2 adet 5×5 biyometrik Amerika vize fotosu
- İş Sözleşmesi
Gerekli belgeleri ile birlikte vize görüşmesine giden öğrenci, konsolosluk memuru tarafından yaklaşık 10 dk. mülakat yapıldıktan sonra, başarılı görülürse Amerikan vizesi basılmak üzere pasaportu memura teslim eder. Sonrasında, 3 ile 5 iş günü içinde kendisine en yakın lokasyonda bulunan postaneye kargo ile gönderilen pasaportunu teslim alabilir.
Nihayetinde, vizesi alınmış, çalışma izin belgesine sahip öğrencinin işlemleri tamamlanmış olur. Amerika’ya gidiş-dönüş uçak biletini alarak gidiş ve dönüş tarihlerini de netleştirip yolculuğuna hazırlanmaya başlayabilir.