Work and Travel Para Kazandıran İşler
Work and Travel En Çok Para Kazandıran İşler
Work and Travel programı, öğrencilere kültürel değişim deneyimi ile yabancı dillerini geliştirmeleri konusunda katkıda bulunurken para kazandırma imkanı da sunar. Ama tabi ki programın asıl hedefi öğrencilerin para kazanmaları değildir. Bu sebeple work and travel programına katılan öğrencilere para kazanmaktan ziyade kültürel deneyim yaşamayı ve kendilerini olabildiğince geliştirmeyi hedeflemeleri tavsiye edilir. Yine de geliri yüksek olup birikim yapmak istediğini belirten öğrencilere tavsiye edilebilecek işler ve bazı taktikler vardır. Öğrencilerimiz dil geliştirmenin yanı sıra work and travel para kazandıran işler konusunda da merak etmektedir. Bu konuda güzel bir yazı ile detaylı anlatım yapacağız.
Work and Travel İşleri Hakkında Tavsiyeler
Work and Travel programına katılan öğrenciler, birikim yapmak ve Türkiye’ye bir miktar para ile dönmek isterlerse;
- Öğrencilerin yapacakları iş konusunda ve pozisyonları konusunda seçici olmamaları gerekmektedir. Bu şekilde çalıştıkları yerde diğer pozisyonlarda personel ihtiyacı olduğu takdirde işverenleri tarafından ilk akla gelen öğrenciler olacaklardır. Kendisine verilen görevleri dışında işvereninden ek görevler alan öğrenci aldığı fazla saatler ile daha fazla para kazanma şansı elde eder.
- Programa katılan öğrenciler, yaşadıkları yerlerde kazandıkları maaşlarını yi hesaplamalı ve giderlerini ona göre kontrol etmelidirler. Öğrencilerin Amerika’da en teme harcamaları, kira ve gıda masrafı şeklindedir. Bunu yanına ek olarak eğlence, dışarı çıkma alışveriş gibi harcamalar da eklenebilir. Ama eğer her gün dışarı çıkar, dışarda yemek yer ve alışveriş yaparsanız tabi ki birikim yapmak pek mümkün olmayacaktır. Bu sebeple toplu gıda alışverişleri ve kira masrafınız dışında diğer harcamalarınız için bir defadan fazla düşünmeniz sizin yararınıza olacaktır 😊
- Work and Travel öğrencileri genel olarak turistik tatil beldelerinde çalışmaktadır. Bu sebeple Türkiyedeki şirketinin ayarladığı iş dışında kendisine ek olarak 2. Bir iş daha bulma fırsatı çok yüksektir. Örneğin otelde housekeeper olarak çalışan öğrenci, öğleden sonraları için kendisine bir cafe ya da restaurantta mutfakta çalışacak şekilde ek bir iş bulup çalışabilir. Böylelikle haftada ortalama 60 saat çalışan öğrenci ortalama saatte 9 dolarlık çalışma ücreti ile 2 haftalık gelirlerini 1000 dolara çıkarabilirler. 400 dolar civarı bir masrafı konaklama ve besin giderleri olarak düşünecek olursak, aylık birikimi 1000 – 1200 dolar arası hesaplayabiliriz. Bu şekilde 4 ay çalışacak öğrencinin yapabileceği maksimum birikimi 4000 dolar olarak düşünebiliriz
Yukarıdaki hesaplamada da görüldüğü gibi work and travel programının çok büyük meblağlarda para kazandırma fikri çok mümkün değil ama öğrenciye Türkiye’de programa katılım için yaptığı masrafı kazandırma fırsatı sunabilir. Work and travel para kazandıran işler içerisinde lieguard,busser,housekeeping gibi işler başı çekmektedir. Bütün bu fırsatların mümkün olması ise tamamen öğrencinin Amerika’da kendi başarısı, gayreti ve çabası sonucu gerçekleşebilir.
Yukarıdaki maddeler dışında, Work and Travel programı için serverlık işinin en çok para kazandıran iş olduğu ve bu işe giden öğrencilerin çok büyük paralar kazandırdığı maalesef öğrenciler arasında bilinen yanlışlardan biridir. Server olarak çalışıp kazandığı bahşişler ve maaşı ile iyi derecede para kazanmış öğrenci örnekleri olduğu doğru. Fakat, bu öğrencilerin sayısı programa toplam katılım ile kıyaslandığında oran çok küçüktür ve sürekli rastlanan bir durum değildir. Serverlık pozisyonu Work and Travel programında işverenlerin çok fazla sundukları bir pozisyon değildir çünkü bu iş için öğrencinin İngilizce düzeyinin çok ileri düzeyde olması ve öğrencinin bu pozisyonda daha önce tecrübesinin olması şartları aranır.
Türkiye’de iken work and travel programına katılan öğrenciler serverlık pozisyonlarına kabul görseler ve bir job offer imzalasalar dahi Amerika’ya gittiklerinde bu pozisyonda yaptıkları ufak bir hata sonucu mutfakta çalışacağı bir işe atanabilir. Çünkü server olan öğrenciler sürekli olarak müşterilerle iletişim halinde olmak zorunda, menüyü iyi bilmelidir. Bir bakıma çalıştıkları restorantın yüzü olmakta ve müşteri memnuniyetinin ana damarlarından biri haline gelmektedirler.
Sonuç olarak burada yapılabilecek en ufak bir hata müşterinin direk olarak gözlemleyebileceği konumda olduğu için; bu pozisyon işverenler tarafından çok ciddiye alınır.
Work and Travel’da Server Olmak İsteyenlere Tavsiyeler
1)Programa kayıt olmadan önce İngilizce seviyesini üst seviyelere çıkarmalıdır.
2) Türkiye’de komilik garsonluk gibi işlerde iş tecrübesi edinmelidir.
3) Programa ilk önce restoran işlerinin komilik, mutfak çalışanı gibi pozisyonlarında başvuru yapabilir ve Amerika’ya gittikten sonra çok çalışarak, çalıştığı restorantın menüsüne hakim olarak ve işverenine kendisini kanıtlayarak serverlık pozisyonuna gelebilir.
Work and Travel programında diğer para kazandıran işlerden biri ise lifeguard yani cankurtaranlıktır. Bu işi seçebilmenin 2 şartı vardır. Bunlar orta derecede İngilizce bilmek ve iyi yüzebilmektir. Lifeguard işi için öğrencilerin sezon boyunca bütün haftalarda aldıkları saat sayısına göre ortalama haftalık çalışma süresinin 50-55 saat olduğu görülebilir. Diğer işlerde bu rakam 30 ile 40 arasında değişirken, lifeguard olan bir öğrencinin sadece kendi işi ile nerdeyse iki iş yapan bir öğrenci ile aynı miktarda kazanç sağladığı rahatlıkla görülebilir. Bu şekilde 2 haftalık kazancı ortalama 1000 usd olan öğrenci Mayıs ayı civarlarında erkenden gidip çalışmaya başlarsa 3-3,5 aylık süreçte iyi kazanç sağlayıp birikim yapma şansı elde eder.
Son olarak, eğlence parklarında çalışan öğrenciler bazı durumlarda, konaklama ve yemek birlikte olacak şekilde işverenlerine haftalık ödeme yapabilirler ya da bazı durumlarda çalıştıkları eğlence parklarında bulunan cafe ve restorantlardan indirimli yemek yeme şansı alabiliyorlar. Bu şekilde temel ihtiyaçlarını daha az maliyetli hale getirerek ve çalıştıkları parkların içinde bulunan diğer iş yerlerinde 2. İş bularak kendilerine birçok fırsat yaratıp birikim yapma şansı elde edebilirler.
Yukarıdaki bütün açıklamaları dikkate aldığımızda programdan olabildiğince faydalanma ve verimli bir yaz geçirmek aslında öğrencinin kendisine bağlıdır. Work and Travel programının temel sihri; sosyal olmak, güler yüzlü olup insanlarla iyi ilişkiler kurmak ve çok çalışmaktır. Şunu unutmamalıyız ki bu süreç geçicidir. Yaşanılan 3-4 aylık süreçte motivasyonu olabildiğince yüksek tutmak ve karşılaştığımız problemlerin bizi yıpratmasına izin vermek yerine çözüm odaklı düşünebilmektir.