Work and Travel’da Para Kazanma
Work and Travel’da Para Kazanma Nasıl Olur ?
Work and Travel’da para kazanma, programın gerçeklerinden biridir. Çalışma içerikli bu programın work kısmı, para kazanma ile geçer. Her işin saatlik bir ücreti veya bahşiş getirisi vardır. Bu sebeple öğrenciler para kazanma planı da yaparak gider. Fakat para kazanma hırsı ve şartlanma, programınızın olumsuz sonuçlanmasına neden olur.
Work and Travel programında para kazanma hırsı, öğrencilerin yanlış plan yapması sonucu yaz dönemlerinin kötü geçmesiyle sonuçlanır. Bunun en büyük sebebi, yüksek beklentidir. “Program ücretimi çıkarayım, üstüne 4-5 bin dolar para biriktireyim” düşüncesi, programın en yanlış düşüncesidir. Work and Travel’da para kazanma elbette en doğal süreç fakat “para biriktirme” bunun tam tersine durumu tam tersine çevirmektedir.
Work and travel’da Garsonluk İle Para Kazanma
Garsonluk işleri work and travel programının önemli işlerindendir. Bahşişli bir iş olduğundan, kazancı da iyi bir restoranda iyi bir sezonda diğer işlere göre fazla olabilmektedir. Fakat bu fazlalık, haftalık 1500 dolar şeklinde bir plana kesinlikle uymaz. Bir gün 150 dolar bahşiş alırken, bir diğer gün 40 dolar alabilirsiniz. Bunun da sebebi iş yoğunluğu, garson sayısı ve sizin servis verdiğiniz masa sayısıdır.
Garsonluk için öncelikle iyi düzeyde servis bilgisi gerekir. Amerikan kültürünü iyi bilmek ve müşteriyle iyi iletişim kurmak, yeri geldiğinde yemek tercihini onlar adına yapmak gerekir. Bu sebeple de yemek içeriklerini, pişme süre ve derecelerini, alerjik reaksiyonları iyi bilmelisiniz.
Work and Travel’da garsonluk bir anlamda da en zor işlerdendir. Müşteri oturup ne istediğini söyler ve tabağını getirirsiniz, şeklinde bakılmamalıdır. Amerika’da çoğu garson 30’lu yaşların üzerindedir. Çünkü ciddi bir servis hizmeti ihtiyacı duyulmaktadır. Bu sebeple garsonluk fikri üzerinde diretmeniz, tavsiye edilmez.
Work and Travel’da İkinci İş Bulma
İkinci bir işte yasal olarak çalışma hakkınız vardır. Bu işinizi kendiniz bulmalısınız. Elbette bu bulduğunuz iş de programın yükümlülüklerine uymalıdır. Örneğin araç şoförlüğü, inşaat işleri gibi işler yasaktır. Dolayısıyla, wprk and travel programına uygun işlerden tercih etmelisiniz.
İkinci işi aramak, bulmak ve başvurmak biraz da süre ister. İlk geldiğiniz gün ikinci iş bulacağınızı hesaplayarak programa başlarsanız, para hesabınız tutmayacaktır. Bazı işlerde 1. işinize bile ilk gün başlamazsınız.
Önce yerleşmeniz ve işe giriş işlemlerinizi yapmalısınız. Ardından aktivasyon işlemlerinizi tamamlamalısınız. Bundan sonra ise sosyal güvenlik numarasına başvuru yapmalısınız. Sistem gereği, ABD’de 10 gün geçirdikten sonra sosyal güvenlik başvurusu yapmanız önerilir. Sosyal güvenlik numarasının çıkması ise 2-3 haftayı bulabilmektedir.
Bazı iş yerleri, sosyal güvenlik başvurusu sonucunda verilen bir başvurdu belgesi ile de sizi işe alabilir. SSN numaranız geldiğinde maaşınızı alacağınız şekilde sizi işe başlatır. Ama öncelikle sosyal security başvurusu kesinlikle yapılmalıdır. Bunun ardından ikinci iş bulup başlama sürecini de hesaba katarsanız, Amerika’ya vardığınızdan itibaren ikinci işe başlamanız 2-3 haftayı bulabilir. Work and Travel, sezonluk bir çalışma programı olmadığı için öncelikle gerekli yasal prosedürleri tamamlamalısınız.
OVERTIME ALMAK İÇİN İŞVERENLERLE MÜCADELE ETMEK
Work and Travel’da Fazla Mesai (Overtime) Nasıl Alınır ?
Birçok işveren, 10-15 saat kadar ekstra bir iş yükü için yeni bir personel almak yerine mevcut personeline mesai önerir. Bu durumda da overtime ücreti alırsınız. Bunun da belli kıstasları vardır. Overtime, Türkçe karşılığı olarak “Mesai” ya da “Fazla saat” demektir. Fazla para veya 1.5 katı ödeme anlamını doğrudan yüklememelisiniz.
Çok sayıda (örneğin 40 ve üzeri) personel çalıştıran iş yerlerinin, size 40 saat ve üzeri verdiği durumlarda 1.5 katı verme zorunluluğu yoktur. Öncelikle bunu bilmelisiniz. Örneğin eğlence parkları, bazı cankurtaranlık firmaları, çok büyük milli parklar overtime ücretinizi saatlik ücretinizin aynısıyla öder.
Overtime, ihtiyaca göre verilir. Manager ile konuşup saat isteyeyim diye düşünmek, emrivaki yapmaktır. İş yoğunluğu olmayan bir süreçte, hiçbir iş yeri size fazla saat vermek zorunda değildir. Zaten work and travel’da para kazanma açısından baktığınızda, overtmie verme zorunluluğu gibi bir kavram da yoktur. Program kapsamında 32-40 saat arası çalışma üzerinden bir plan yapmalısınız.
Haftalık 32-40 saat arası, genel ortalamadır. Bu hafta 40 alıp, sonraki hafta 24 saat alabilirsiniz. 2 haftalık ortalamanız 32 saat olmuş olur. Her hafta 40 saat alacaksınız diye bir zorlama yoktur.
Work and Travel En Çok Para Kazandıran İş
Özetle baktığımızda lifeguard, eğlence parkı, restoran, otellerde housekeeping, mağaza satış işleri gibi işlerde çalışabilirsiniz. Bu çalışmaların temel amacı, para biriktirmek olmamalı. Eğer böyle olur ve yüksek beklentiyle giderseniz, karşılayamama riskiniz çok fazladır. Borca girerek, kredi çekerek bu programa katılınmamalıdır. Work and travel’da cankurtaranlık gibi işlerde beklentilerinizi karşılayacak kadar para kazanabilirsiniz.
Amacınız para biriktirmek ise, Türkiye’de yaz aylarını turistik yerlerde çalışarak değerlendirerek birikim yapabilirsiniz. Böylelikle masraf da yapmamış olursunuz.