Work and Travel Pandemi Sürecinde Yapılacak mı ?
2021 Yılında Work and Travel Pandemi Gölgesinde Yapılacabilecek mi ?
Arkadaşlar, son iki günde özellike bu başlıkla ilgili çok fazla soru geldi, anlatayım. Önce şu an içinde bulunduğumuz süreci özetleyeyim.Trump’ın kararnamesi, geçici bir “dondurma” uygulamasıdır. Herhangi bir şey iptal edilmemiştir. Bu uygulama, 31 Aralık 2020 tarihine kadar, J1 de dahil olmak üzere yeni vizelerin verilmesini durdurma şeklinde uygulanmıştır.Work and travel pandemi sürecinden ne kadar etkilenebilir ? Tüm J1 programları ertelenbilir mi ? Bu yazımızda öğrencileirmizin çokça merak ettiği bu konuları detaylı şekilde cevaplayacağız.
Özellikle bu uygulamanın, Kasım 2020 tarihindeki ABD seçimlerine yönelik olduğunu ve bir bakıma siyasi bir karar olduğunu düşünürsek, atılacak bir sonraki adımın bu kararın tersine olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü programın veya vizenin, bir kararname ile tamamen kaldırılması söz konusu değil. Bunu yapmak için, kongreden yani meclisten geçmesi de gerekir. Fakat kongreye sunulmuş böyle bir kanun teklifi yok. Department of State, Homeland Security ve ECA ile ortak alınabilecek bir karar. Ayrıca Kasım ayında tekrar hangi başkanın seçileceğini bilmiyoruz.
Pandemi 2021 yılı içerisinde WAT, CAMP, AUPAIR, INTERNSHIP Programlarını Nasıl Etkileyebilir ?
Kararname yıl sonuna kadar geçerli. Bu sebeple, 2021 yılındaki programları kesinlikle bağlamıyor. Eee peki ya uzatırlarsa? diyeceksiniz. Bu gerek demokratik yönden, gerekse göçmenler ve ABD ekonomisi açısından çok imkansız. Çünkü işverenler, göçmen kuruluşları, yerel halk, hatta bazı senatörler de bu karara tepkili. Evet yabancı çalışanlar belki New York’ta, California’da, Chicago’da işleri işgal ediyor gibi görülebilir ama Montana, Utah, Arkansas, Michigan, Minessota, Kuzey Karolina, Wisconsin vb örneklendirebileceğimiz yerlere insanlar başka yerlerden tasını tarağını toplayıp gelemiyor. Bugün Wyoming’te bir iş yerine sorsanız, “vallahi eleman bulamıyoruz, elimizdeki personele overtime vermek zorunda kalıyoruz” diyebilir.
Bununla beraber, 2021 programları için bazı şirketlerle de görüştüm. Onlar da sponsorlarıyla görüştüklerini ve 2021 programlarına gayet içleri rahat bir şekilde başlayacaklarını ifade ettiklerini söylediler. Bazı şirket ve sponsorlar kayıtlara başlamış, bazıları da Ağustos-Eylül gibi başlayacaklarını ifade ettiler. Programlarını aktaracak öğrenciler de, yeni kayıt olacak öğrenciler de rutin kayıt ve iş seçimi işlemlerine başlayacaklar.
Ayrıca kararnamede 2021 yılıyla ilgili hiçbir şey yok. 1 Ocak 2021 tarihinden sonrası için hiçbir yorum, düşünce, görüş yok. Bunlarla ilgili yeni bir karrname veya yaptırımın, ABD tarafında konuşulduğunu dahi düşünmüyorum. Zira birtakım kamuoyu araştırması da yaptım. ABD’deki avukatların, göçmen kuruluş yetkililerinin paylaşımlarını da takip ediyorum. Bu kararnamenin ABD ekonomisine zarar vereceğini, yanlış olduğunu ve son tarihin erkene çekilme ihtimalinin olduğunu belirtenler var. Bunlar oluyorken, 2021 yılı içinde yeniden bir uzatma pek mümkün değil.
Work and Travel Programı Devam Ederse J1 Randevularına Katılabilir miyiz ?
Arkadaşlar bu da önemli başlıklardan biri. J1 vizesi kapsamında WAT, Camp programlarının vize randevuları zaten Şubat ayı öncesinde açılmıyor. 2020 yılında ilk randevu 18 Şubatta, 2019 için de yanılmıyorsam 22 Şubatta, 2018 de Mart ayı başında başlamıştı. Yıllardır Şubat sonundan itibaren en erken randevular başlayıp, Mart-Nisan-Mayıs aylarında vize görüşmeleri yapılır. Görebileceğiniz gibi bu tarihler zaten yılbaşından sonra. Dolayısıyla, kararname son tarihi erkene çekilmese bile, rahatlıkla vize randevunuzu alıp vize görüşmesine gidebilmeniz için en az 1.5 ay süreniz olacak.
Program Devam Ederse fakat 60 gün daha ileri atarlarsa ne olacak?
O zaman Internship/Staj öğrencileri biraz zaman kaybetmiş olacak. Work and travel ve Camp vize randevuları 1 Mart tarihini bulacak. Yani maksimum burada kaybınız 10-15 gün olur ki bu en en en kötü ihtimal. Trump’ın imzasıyla 50 yıllık Work and Travel programı öyle bir çırpıda kaldırılmaz. Bu durum maddi ve manevi krizlere yol açar.
-İşverenler daha düşük ücretlerle çalıştıracak insanları tercih ediyor
-İş yerlerinde ve eyaletlerde enternasyonel bir ortam oluşuyor ki ABD’nin temeli budur ve turizm açısından önemlidir
-Birçok yerde Amerikalının gitmeyi tercih etmeyeceği, evini taşımayacağı veya sezonluk iş için işten çıkmayacağı iş seçenekleri mevcut. Örneğin Amerikalı gençler kolay kolay cankurtaran olmuyor çünkü 4 aylık bir iş.
-Onlarca resmi ABD Sponsor firmaları var, ciddi bir ekonomi yaratıyor ve Dışişleri Bakanlığı’na ciddi maddi manevi kazanımlar bırakıyor.
-Ev sahipleri evlerini bu öğrencilere kiralayarak para kazanıyor, sezonda evi boş tutmuyor
-Ülkeye sırf 50-100 bin arası kişi seyahat ediyor. Program ücreti, uçak yolculuğu, konaklama, yeme içme, alışverişler derken ekonomiye ciddi katkısı var.
-Ülkenin bakanlıklarının, uluslararası ziyaretçi döngüsünü ve kültür değişimini sağlama zorunluluğu var. Amerika hiçbir zaman yerinde sayamaz. Her zaman dinamik olmak zorunda. 20 sene J1 programlarını kaldırın, kafa olarak geriye giderler.
Çoklu kültür, hayatlarının bir parçası. Baktığınızda Trump veya eşi bile göçmen çocukları…
Biliyorum yazı biraz uzun oldu ama bu durumları hesaba katarsanız, 2021 Work and Travel programının gerçekleşmemesi, oldukça karamsar bir hayalden başka bir şey değildir. Böyle bir durum gerçek olursa, kaybeden ABD olacağı için; sizden önce kendilerini düşüneceklerdir.