Work and Travel Kayıt İşlemleri
Work and Travel Kayıt Sonrası İşlemler;
Work and Travel ABD hükümeti State tarafından yetkilendirilmiş sponsor kurumlar tarafından denetlenen ve organize edilen bir kültürel değişim programıdır. Program üniversite öğrencileri için organize edilir. Okullar yaz tatiline girdikten sonra öğrenciler, Amerika’ya giderler ve hizmet sektörü işlerinde çalışırlar. Çalışarak kendi yaşam masraflarını karşılayabilir ve sezon sonu Amerika’da gezebilmek ve tatil yapabilmek için gerekli bütçeyi biriktirebilirler. Ortalama 13-15 haftalık çalışma süresince sürekli İngilizceye maruz kalan öğrenci için yabancı dil geliştirmek programın sağladığı en büyük avantajlardandır. Programa başvurabilmek için 4 yıllık lisans eğitimi veren fakültelerin birinde ara sınıf öğrenci olma koşulu vardır. Aynı zamanda, GNO(genel not ortalaması)’nın en az 2.00 olması ve orta düzeyde ingilizce bilgisi şartları vardır.
Kayıt olmak için;
Work and Travel programı için kayıt zamanları her yılın Ağustos-Eylül aylarında başlar ve genellikle yıl sonuna kadar devam eder. Bu süreçte kayıt olan öğrenciler bir sonraki yılın yaz döneminde Amerika’ya varış sağlarlar. Work and travel programına kayıt olmak için, başvuru yapmak isteyen öğrenci öncelikli olarak bu konuda Türkiye’de hizmet veren acentelerle görüşmelidir. Bu acentelerden birini seçen öğrenciye acente tarafından dil seviyesinin tespiti için sözlü mülakat yapılır. İngilizce seviyesi program için yeterli görülen öğrenci, acente ile gerekli sözleşmeyi imzalayıp ön kayıt ücretini ödeyerek kaydını gerçekleştirebilir.
Ön kayıt ücreti nedir ve ne kadar?
Work and Travel programında maliyet oluşturan kalemler; program ücreti, vize masrafı, uçak bileti ve cep harçlığı şeklinde sıralanır. Program ücreti ödemesi acentelere, her acentenin sponsorlarına göre belirlediği değişiklik gösterebilen ön kayıt ücreti ve geriye kalan ücret olarak 2 aşamada yapılır. Ön kayıt ücretleri çoğunlukta 300 USD ile 500 USD arasında değişiklik göstermektedir. Ön kayıt ücreti öğrencinin belirlenen program ücretinden düşülerek iş seçiminin kesinleşmesi sonrasında geriye kalan program ücreti ödemesi yapması beklenir.
İş Seçimi;
Work and Travel programı için dil seviyesi belirlenen ve ön kayıt ücreti ödemesini yaparak kaydını başlatan öğrencinin iş seçimi gerçekleştirmesi istenir. Danışmanı ile birlikte dil seviyesine, becerilerine ve taleplerine uygun iş alternatiflerini değerlendiren öğrenci kendisi için uygun olan işyerini belirler. Sonrasında bu işyerinin işvereni ile iş mülakatı gerçekleştirir. İşverenin de öğrenciye onay vermesi ile öğrenci için işverenden mail yolu ile job offer beklenir. Job offer(iş sözleşmesi) gelen öğrencinin artık ABD’de program boyunca çalışacağı ve işyeri ve konaklaması kesinleştirilir.
Vize İşlemleri;
İş yeri kesinleşen öğrencinin sponsor belgeleri hazırlanarak vize işlemleri başlatılır. Work and Travel programına katılım sağlayan öğrenciler için başvurulan vize kategorisi J-1 vizesidir. ABD’de bulunan ve State departman tarafından yetkilendirilmiş sponsor kurumun istediği belgeler hazırlanır ve elektronik ortamda temin edilir. Sonrasında bu sponsor kurumlardan DS2019 belgesi kargo yolu ile istenir. DS2019 belgesi geldikten sonra öğrenciye, öğrenci ile birlikte vize randevusu alınır. Vize dosyası öğrencinin danışmanı tarafından hazırlanır ve kendisine gönderilir. Öğrenci belirlenen gün ve saatte konsoloslukta ö vize mülakatı gerçekleştirir. Mülakat yaklaşık 10-15 dk sürer ve sonucu hemen bildirilir. Mülakatı olumlu sonuçlanan öğrenci pasaportunu vizesi basılmak üzere konsoloslukta bırakır. Vize pasaporta basıldıktan sonra öğrenciye PTT ile gönderilir. Sonrasında gidiş – dönüş tarihlerine göre ABD uçuş bileti alınır ve böylece Work and Travel işlemleri tamamlanır.