Work and Travel Sevis Nasıl Yapılır ?
Work and travel sevis aktivasyonu iyi mi yapılmalıdır ?
Work and travel programında öğrencilerin adım ismim yapmaları gereken bazı işlemler vardır. öğrencilerin kurallara uyma ve üzerlerine düşen sorumluluklarını yerine getirme durumları Amerika’da bulunan sponsor acentaları ve türkiye’de kayıt işlemlerini icra eden kayıtlı oldukları yerli acentaları tarafından takip edilir. öğrenciler kaide ihlali yaparlarsa bu acentalar tarafınca ihtarlır ve buna karşın uyarıları göz ardı edip üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmemeye devam ederlerse programları iptal edilir ve türkiye’ye geri dönmeleri istenir. şu sebeple öğrencilerin bütün kuralları ismim adım takip etmeleri çok önemlidir. Bunu sağlayabilmek ismina work and travel kapsamında kayıtlı olan öğrencilerin bazı kavramları iyi öğrenmesi gereklidir. Bunlardan ilki sevis’dir ve work and travel sevis aktivasyonu işlemi de program için çok önemli aşamadır. Work and travel 2022 yılı içerisinde çok sayıda öğrenci tarafınca tercih eidlmektedir. Program 2020-2021 seneı içerisinde aksaklıklara uğrasada aşılama takvimleri programın tam anlamı ile uygulanabileceğini düşünüdürmektedir.
Sevis ve sevis aktivasyonu nedir?
Sevis (student and exchange visitor system), değişiklik programları kapsamında amerka’ya giriş yapan ziyaretçiler ve öğrencilerin kayıt altında kapıldığu sistemdir. Her ziyaretçinin sistem kapsamında sevis nosu olur ve bu numara üzerinden ziyaretçi detayları ve işlemleri konsolosluk ve acentalar tarafından sistem üzerinden takip edilir. Work and travel öğrencileri bu sisteme kayıt olma bedeli olarak 35 dolar para öderler. Bu ödeme online olarak kredi kartı ile yapılır ve ödemenin yapıldığına dair sevis makbuzu alınarak öğrencinin vize dosyasına konur. ödemesini acentasına oluşturan öğrencinin, sevis sistemine ödeme yapma, makbuzun alınması ve vize dosyasına eklenmesi şeklinde işlemler work and travel danışmanları tarafından yapılır.
Sevis aktivasyonu ise öğrenci ABD’ya vardıktan sonra 3 gün içinde online olarak yapılır. öğrenci vardıktan sonra, işvereni ile buluşur ve konaklaması ayarlanır. Hemen sonra Amerika’da sponsoru olan acentasının web sitesi üzerinden sevis aktivasyonu yapabileceği sayfayı açarak istenilen bilgileri girer. Istenilen bilgileri; öğrencinin iletişim detayları, Amerika’da bulunmuş olduğu adres ve işyeri detayları şeklindedir. Bu detayları girip onaylayan öğrenciler böylelikle Amerika’ya varışlarını onaylayıp programlarının başlatılması talebinde bulunmuş olurlar. Sevis sistemi üzerinden programı başlayan öğrenci için bir sonraki sıradüzen ssn başvurusunda bulunmaktır.
Ssn nedir ? (social security number)
Ssn (social security number), Amerika’da çalışan j1 öğrencileri için bir çeşit türkiye’deki işe giriş sigorta bildirimi olarak görülebilir. Ssn ile;, amerikan hükümeti tarafından verilen çalışma izni, ve toplumsal haklara garanti dibine alınır. Küçük bir kart şeklinde öğrenciye kargo yolu ile gelen bu kart üzerinde yazan numara üzerinden öğrencinin etken çalışma yaşamı takip edilebilir. Iş verenler bu numara üzerinden, öğrenciye verdikleri maaşı hesaplayıp sisteme girmek zorundalardır. Bu şartlarda maaş çeki alan öğrenci çek ile birlikte maaşını bankadan bozdurabilir. Ssn numarası kaydı ile maaş hesaplamaları ve vergi giderleri meydana getirilen öğrenciler, türkiye’ye döndükten sonra verdi iade işlemleri için ssn bilgilerini kullanmak zorundadırlar. Iş verenler, öğrencilere ait ssn noları üzerinden öğrencilere verdikleri maaşı ABD hükümetine bildirmiş olur. Bu şekilde öğrencilerin ve işverenlerin hakları korunur.
Ssn başvurusu nasıl yapılır?
Work and travel öğrencisi Amerika’ya vardıktan sonrasında, 3 gün içinde sevis aktivasyonunu başlatmakla mükellefdür. Sistem üzerinde etken olan öğrenciler artık ssn başvurusu yapabilir hale gelmektedir.
Izlenmesi gereken ismimlar şu şekildedir;
ABD’ya vardıktan sonrasında 3 gün içinde sevis aktivasyonunu gerçekleştirmek
Sevis aktivasyonunu gerçekleştirdikten sonrasında sponsor sisteminde etken olunduğundan emin olmak – sevis aktivasyonunu meydana getiren öğrenci ortalama 10 iş günü içinde aktif hale gelir.
Ssn başvurusu için gerekli belgeleri hazırlayıp, en yakın ssn başvuru ofisine gidip başvuruyu tamamlamak.
Müracaat tamamlandıktan sonra ssn kartı öğrencinin bildirdiği adrese 5 ile 10 gün arasında gelir.
Ssn başvurusu için gerekli evrak listesi;
Geçişlik
Ds2019 (öğrenciye sponsor acentası tarafınca gönderilen alışma izin belgesi, vize görüşmelerinden önce türkiye’de bulunan danışmanı tarafından öğrenciye teslim edilir. Programı boyunca yanında taşıması istenir.)
I94 formu (öğrenci ABD’ya vardıktan sonra sistem üzerinden çıkarılabilecek bir formdur. Danışmanı tarafınca öğrenciye mail yolu ile gönderilir ve çıktısının alınması istenir.)
aylık mailler;
Work and travel öğrencisi programına başladıktan sonrasında, Amerika’da bulunduğu zaman süresince her ay sponsorundan aylık mailler alır. Bu mailler anket içerikli olabilir. öğrencinin programla alakalı sorunu olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Mental ve fiziksel olarak durumu yoklanan öğrencilerin bir de sponsor şirketlerı tarafınca adres ve işyeri gibi diğer bilgilerinin güncellenip güncellenmediği araştırılır. Bu maillere 10 gün içinde geri dönüş yapılması zorunludur. Geri dönüş yapmayan öğrencilerin programı tehlikeye girer. Bu sebeple, work and travel programı öğrencilerinin bütün sezon süresince tertipli olarak maillerini kontrol etmeleri öneri edilir.
Work and travel programı – sağlık sigortası
Work and travel programı için öğrencilerin sıhhat sigortaları sponsor acentalar tarafınca yapılır. öğrencinin sağlık sigortası gerçek anlamda aciliyeti olan durumları kapsar. örnek vermek gerekirse, öğrencilerin göz muayenesi, baş ağrısı, diş tedavisi şeklinde sağlık ihtiyaçları work and travel programı sigorta kapsamında geçerli değildir. Acele sağlık problemleri olup tedaviye ihtiyacı olan öğrencilerin ise, ABD’da sponsor hesaplarından sağlık sigortası bilgilerinin çıktsıcaklıknı alıp pasaportları ile birlikte gittikleri mahalli tabip ofisi veya poliklinik şeklinde tedavi merkezlerinde öncelikle sigorta kapsamında olup olmadıklarını sormaları gereklidir. çünkü her tedavi merkezi j1 öğrencilerine sigorta kapsamında hizmet vermeyebilir. öğrenciler bu mevzuda sponsorlarından ve türkiye’deki danışmanlarından yardım isteyebilirler.