Work and Travel Programı ve Sponsorlar;
Work and Travel Programı üniversite öğrencileri için organize edilen bir kültürel değişim programıdır. Program her yaz üniversite öğrencilerinin Amerika’da hizmet ve turizm sektörü işlerinde çalışmasına olanak sağlayarak öğrencilerin hem sosyal hem de yabancıl dil becerilerini geliştirerek kültürel deneyim yaşamalarını hedefler. Haziran ayı içinde Amerika’ya giden öğrenciler, burada otellerde kat görevlisi, kafe-restoranlarda mutfak işçisi, garson, komilik ya da eğlence parklarında bilet satışı, makine operatörlüğü gibi pozisyonlarda çalışırlar. Saatlik çalışma ücretleri 14-20 USD olan bu işlerde haftada 32-40 saat arası çalışarak 2 haftada bir maaşlarını alırlar. Kazandıkları para ile haftalık 150-220 USD civarında olan konaklama ücretlerini ve yaşam masraflarını karşılarlar. 15 16 haftalık çalışma sürecinden sonra ise sezon boyunca biriktirdikleri para ile tatil yapabilir Amerika’da görmek istedikleri şehirleri ziyaret edebilirler.
Program öğrencilere çalışma fırsatı sunarak bir dil okulundan farklı olarak teorik dil eğitimi vermez. Zaten kendi ülkelerinde öğrencileri teorik İngilizcelerini pratikte kullanabilme fırsatı sunar. Bu şekilde öğrencilerin yabancı dili konuşabilme becerileri gelişirken Amerikan hayatını çalışarak deneyimleyebilme şansları olur. İş tecrübeleri açıcından Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 aylık hizmet sektörü deneyimi öğrencinin profesyonel akademik yaşamında önemli görünmüyor olabilirken aslında onların sosyal becerileri ve karakter özellikleri ile ilgili profesyonel bir izlenim oluşturmalarına katkı sağlar.
Work and Travel Programı Amerika Birleşik Devletleri State Departman tarafından yetkilendirilmiş özel kurumlarca organize edilir ve bu özel kurumlar ‘’sponsor’’ olarak adlandırılır. Sponsorlar ise Türkiye’de bulunan bir çok çeşitli acentelerle partner olarak çalışırlar. Türkiye’deki acentelerin programla ilgili öğrencinin programa uygunluğunu belirlemek, kayıt işlemlerini başlatmak, Amerika’da çalışacağı işyeri ve konaklama seçimini yapması, vize başvurusu, gidiş-dönüş uçak bileti alımı, programa dair kurallarla ilgili oryantasyon ve danışmanlık hizmetleri iken sponsorlar öğrencilerin çalışma izin belgesini (DS2019) hazırlarlar. Öğrenciler bu belge ya da DS2019 numarası olmadan konsoloslukta vize mülakatına gidemezler. Aynı zamanda, öğrenciler Amerika’ya gittikten sonra, sezon boyunca öğrenci ve işverenlerin program kurallarına uyup uymadığını denetlerler. Aksi bir durumda ise sponsorların öğrencinin programını iptal etme ya da bir işvereni programdan ekarte etme yetkisi vardır. Öğrenciler Amerika’ya gitmeden önce, çalışacakları işyerleri ile bir iş sözleşmesi imzalarlar. Sponsorlar açısından bu iş sözleşmesinde yazan şartlar da belirleyicidir. Minimum ve maksimum çalışma saatleri, çalışma ücreti, konaklama şartları gibi maddeler işveren tarafından uyulması zorunlu kurallardır. Öğrencilerin için ise işverene karşı disiplinli çalışma, gününde ve saatinde işyerinde olma, keyfi işe gitmemezlik yapmama gibi sorumlulukları vardır. Bu şekilde programın en sağlıklı formatta yürütülebilmesi açısından sponsorlar hem işveren hem de öğrencilerin haklarını gözeten bir yerde sezon boyunca programı denetlerler.