Work and Travel 2025 Yılı Gelişmeleri Neler ?
Work and Travel 2025 Yılı İçerisinde Düzenlenecek mi ?
Work and travel,Amerikan hükümeti tarafından organize edilen kültürel değişim programıdır. Work and Travel programında 2020 yılı çok hareketli geçti. Öğrenciler kayıtlarını erkenden yapıp iş görüşmelerini tamamladı. Ardından vize sürecine geçildiğinde covid-19 pandemisi karşımıza çıktı. Bu ve bunu takip eden süreçte birçok gelişme yaşandı.2020 yılında Türkiye genelinde %20’lik bir öğrenci kesimi vizesini alıp ABD’ye gidebilme imkanı yaşadı. Vize alamayanlar öğrencilerin ise %70 civarı bir kısmı programlarını gelecek yıla taşıyarak, şansını tekrar denemeye karar verdi. Troy International bu süreçte, herhangi bir ücret artışı olmaksızın öğrencilerin programlarını gelecek yıla taşıdı. Pandeminin yaratmış olduğu sıkıntıları, kesinlikle öğrencilere yansıtmadı.Work and travel 2025 yılı içerisinde programın hangi değişiklikleri kapsadığını bu yazımızda öğreneceğiz.
Yaşadığımız bu süreçte birçok şirketin sponsorları, çeşitli iş iptalleri yaparken çalışmış olduğumuz sponsorlar işlerle ilgili problem yaşamadılar. Fakat sadece Troy International olarak bizim değil, tüm Türkiye’deki öğrencilerin yaşadığı değişimler söz konusu. İşleri iptal olan öğrenciler, başka işler bularak programlarına devam etti. Bazı öğrenciler ise ABD’ye gittiğinde kendilerine sunulan işler yerine, sponsorlarına dahi bildirmeden başka işler aramayı tercih ederek programlarını riske attılar. Bu gelişmeler iş yerlerinin süreçten etkilenmesine sebep oldu.
Work and travel Kayıtlarında Kontenjanlar Nasıl Olacak ?
Öğrencilerin büyük bir bölümü programını gelecek yıla aktarırken, geriye kalan kontenjanlar ise çok kısıtlı. Bu sebeple kayıtlar Temmuz ayından itibaren başladı. Öğrenciler, erkenden kayıtlarını yaptırarak ve süreçlerine başlayarak kontenjanları kaçırmamayı hedefliyor. Bu sebeple de Troy International, Temmuz ayında Work and Travel kayıtlarına başlamış oldu.
Kontenjanların azalması, işlerin de daralmasına da sebep oldu. Programını aktaran öğrenciler işlerini de muhafaza ettikleri için, yeni kayıt olacak öğrencilerin avantajlı işlerden yararlanmak için acele ettikleri göze çarpıyor. Özellikle cankurtaran işlerinde öğrencilerin, ellerindeki sertifikaları da değerlendirebildikleri için programları gelecek yıla aktardığı biliniyor.
Work and travel 2025 Ücretleri Artacak mı ?
2020 yılında sponsorların ve şirketlerin yeterince öğrenci gönderememesi, pandemi sebebiyle masrafları öğrenciler adına karşılamalarıyla da birlikte maddi anlamda zorluk yaşamaları sebebiyle program ücretlerinde artışlar meydana geldi. Geçtiğimiz yıllardaki 2000-2600 USD bandıdaki fiyatlar, 2500-3000 USD aralığında başlangıç fiyatlarına kadar artış gösterdi. Bunun bir diğer sebebi de kontenjanın az olması. Dolayısıyla öğrenciler acele edip kayıtlarını erkenden yaparak hem kotenjanı kaçırmayıp, hem de olabildiğince uygun fiyatta kayıt olmak istiyor.
Work and Travel’a Ne Zaman Kayıt Olmalıyım ?
Kayıtlar Temmuz ayı itibariyle başladığı için öğrencilerin Temmuz-Eylül ayları arasında kayıt yaptırmaları tavsiye edilir. Özellikle kontenjanı kaçırmamak ve iş seçeneklerinin daralmaması amacıyla erken kayıt çok önemli. İşler seçildikten sonra kalan son kontenjanlarda öğrenciler kendilerini iş seçimi konusunda rahat hissetmezler. İyi işleri kaçırdıklarını, sona kalan işlerin iyi olmadığını düşünürler. Elbette iyi veya kötü denilemez fakat iş seçeneklerinin süreç sonuna kadar daraldığı bir gerçekltir.
Work and Travel’da 2025 Yılında Neler Değişti ?
Özellikle işverenler 2020 yılı için yeterince çalışan bulamadı. Bu sebeple de 2025 yılı için bir hayli işletme erkenden öğrencileri işe almak adına süreçlerine başladılar. Work and Travel öğrencilerinin varlığı işletmelere hem sezonluk personel, hem de kültür değişimi ve müşteri ilişkileri bakımından fayda sağlıyor. Bu sebeple işverenler, önceden istediklerinden çok daha fazla J1 öğrencisi istiyor.
İş yerlerlerinin saatlik ücretlerinde de artış var. Özellikle ekonomiyi canlandırmak ve ABD’de çalışanların ekonomisini kuvvetlendirerek, harcama dengesini dinamik tutma amacıyla saatlik ücretlerde ve asgari ücretlerde artırımlar göze çarpıyor. Geçtiğimiz yıl saatlik ücreti $10 olan bir işletme bu yıl $11 saatlik ücretle ödeme yapacak, gibi düşünebilirsiniz.
Pandemi kuralcılık getirdi. İşletmeler artık daha güvenli ve sosyal mesafeye uygun koşullarda öğrencileri çalıştıracaklar. Ayrıca konaklama konusunda, bir odaya düşen kişi sayıları da azalacak. Böylelikle sosyal mesafe korunarak her ihtimale karşı güvenlik tebdirleri, virüs olmasa veya aşı bulunsa dahi devam edecek. Öğrenciler de kendini daha rahat hissedecek.