Work and Travel Restoran İşleri
Work and Travel Restoran İşleri ve Fastfood-Cafe İşleri Pozisyonları
Work and Travel restoran işleri, hem çalışma saatleri hem de işin kolaylığı olarak en çok tercih edilen işlerdir. McDonald’s, Burger King, Subway, Wendy’s, Dunkin Donuts gibi iş yerlerinde çalışabilirsiniz. Burada yapacağınız iş zor olmayacaktır. Bununla beraber çalışma saatleri esnek olup, ikinci iş bulmanıza da kolaylıka imkan sağlayacaktır.
Örneğin Burger Kingde hamburger yapabilir, patates kızartabilirsiniz. İngilizce seviyeniz iyiyse, kasiyer de olabilirsiniz. Haftalık 35-40 saat arası çalışırsınız. Çalışma saatleri 7-3, 3-11, 5-11 gibi olabilmektedir. Bu durumda rahatlıkla ikinci bir iş bakabilirsiniz.
Restoranlarda çalışabileceğiniz Work and Travel işleri de var. Restaurantlarda komi, garsonluk, dishwasher, aşçı yardımcılığı, kitchen helper olarak çalışabilirsiniz. Restorandak işler için iyi seviyede ingilizce bilgisi istenir. Hata payı yoktur. Amerikada yenen yemek çeşitlerini, servis sunum şekillerini ve Amerikan kültürünü bilmeniz gerekir. Yemekleri anlatabilmeniz ya da hazırlayabilmeniz için, dil seviyeniz iyi olmalıdır. Alerjik reaksiyonlar gibi noktalara dikkat etmelisiniz. Müşteri memnuniyeti çok önemlidir.
Cafe tarzı işletmelerde ise nadiren iş gelmekle beraber, sosyalleşebilmek de mümkündür. İyi seviyede İngilizcenizin olması ve telefonda sipariş alabilmeniz, masaya servis verebilmeniz, ayrıca tabak hazırlayabilmeniz gerekir. Starbucks gibi işletmeler, sezonluk öğrenci genelde almazlar. Bu yüzden Baristalık, work and travel işleri arasında pek yok. Bunların yerine yerel kafeleri tercih edebilirsiniz. Burada yine kahve yapabilir, sandwich hotdog satabilirsiniz. Ayrıca dondurmacılık işleri yapabileceğiniz kafeler ve limonata ve benzeri soğuk meşrubat satabileceğiniz cafe büfeler vardır.
Orta seviye ingilizcenin yeterli olacağı work and travel fastfood işleri kazanç anlamında da orta sıralamadadır. Saatlik $8 – $10 arası kazancınız vardır. Amerika’nın hemen her eyaletinde wörk and travel programında fastfoodlar vardır. Restoran işlerinde ise work and travel da garsonluk, komilik gibi işlerde bahşişli çalışırsınız. Bahşişli işler elbette kazançlı olabilir ama sezonun veya günün kötü geçme riski de var. İş yoğunluğu, kazancınızı çok eetkiler. Dolayısıyla work and travelda para kazanmak hedefiniz varsa, bahşişli işler yerine saatlik ücreti garanti olan işleri seçebilirsiniz.
Kafelerde ise genellikle 9-10 dolar civarı kazancınız olur. Bir de tip box olur yani bahşiş kutusuna bahşiş bırakılar. Günde 5-20 dolar arası bahşiş alabilirsiniz. Cafeler de bazen sezonluk öğrenci tercih etmeyebilir. Ama sosyallik açısından, cafede çalışabileceğiniz iş pozisyonu bulursanız değerlendirmeniz önemlidir.
Kasiyer ya da Garson olabilir miyim? Hangi işleri yapabilirim?
İngilizce seviyeniz ileri seviye ve para ile aranız iyi ise, kesinlikle mümkündür. Ayrıca birçok fasfood restoranında rotasyon vardır. Sizi her iş pozisyonunda denerler. Hangisinde verimli iseniz orada çalışırsınız.
Garson olmak için çeşitli şartları karşılamanız gerekmektedir. Türkiyede basit bir iş gibi görülse de, Amerika’da garsonluk gerçekten önemli işlerin başında geliyor.
Çalıştığım Yerde Yemekler ücretsiz mi?
Çoğu fastfood işyeri size ücretsiz ya da indirimle yemek vermektedir. Fakat kuralların olduğu unutulmamalıdır. İş yerinizde mesai bitiminde evinize yemek götürmek yasaktır. Buna rağmen izinsiz yemek alırsanız hiç hoş karşılanmaz. Restoran ve cafelerde de yemek verilme zorunluluğu yoktur fakat iş yerinizin size yaklaşımına bağlı olarak, ücretsiz veya indirimli verilebilir. Aslında hiçbir iş yerinin yemek veya yemek parası verme zorunluluğu yoktur.
Work and Travel’da Pizzacıda Çalışabilir miyim ?
Pizzacı işlerinde de çalışabilirsiniz. Pizza yapımı için deneyim istenebilir fakat satışı, servisi, temizlik kısımlarında wat öğrencileri çalışır. Work and trevel programında özellikle yoğun lokasyonlarda pizzacılarda iş imkanları vardır.
Work and Travel’da Restorant İşlerinde Bahşiş Alabilir miyim ?
Fast-food sektöründe self servis sistemi olduğu için, bahşiş alınmaz. Müşteriler, yemekten sonra kendi tepsilerine kadar kendileri masalarını toplarlar. Bu durumda da size bahşiş verilmesi beklenmez.
Çalıştığım Yerde Over-Time Alabilir miyim ?
Pek çok work and travel restoran işleri öğrencilerimize yüksek kazançlar sağlayabilmektedir.Fazla mesai (Overtime) yani mesai fast food gibi işlerde genellikle olmaz. Çok fazla eleman sirkülasyonu olduğu ve sürekli eleman bulunabildiği için, genelde overtime vermek yerine yeni personel alınır. Bu aslında öğrenciler için iyidir. Bir başka fastfood restoranında part-time ikinci iş imkanı anlamına gelir.
Restoranlarda overtime genellikle bulaşıkçılara verilir. Daha fazla bir iş ihtiyacı vardır. Diğer işler için Amerikalılar da çalışmaktadır ve eleman bulma sıkıntısı olmaz. Dishwasher ve food runner ise overtime alabilmektedir.
Cafelerde de ihtiyaca göre overtime verilebilir. Genellikle personelden memnun olan işletmeler, overtime verirler ama cafe iş pozisyonları kısıtlıdır.Bu yazımızda Work and travel işleri konusunda popüler restoran işlerini inceledik.