Cep Harçlığı Ne Kadar Olmalı?
Cep harçlığı ne kadar olmalı? Work and Travel programında yanınızda ne kadar para götürmelisiniz? Merak ettiğiniz bu sorular için süreci inceleyelim.
Work and Travel programında maliyetlerden Work and Travel ücretleri yazımızda bahsetmiştik. Program ücretleri dışında yanınızda bulunması gereken bir cep harçlığı olmalı. Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz:
Amerika’ya ilk varışınızdan itibaren ilk maaşınızı alana kadar harcamalarınız olacak. Gidişinizin hemen ardından eğitime, sonra da işe başlayabiliyorsunuz elbette. Fakat maaşınızı alabilmeniz için, Sosyal Güvenlik Numarası SSN numaranızın gelmesi gerekir. Social Security numaranızın çıkması aşağı yukarı 2-4 hafta arası sürer. Dolayısıyla bu süre zarfında, siz maaşınızı alamayacaksınızdır.
Maaşınız içeride birikir fakat bir yandan da kira, yeme-içme gibi giderleriniz olacaktır. Bu giderleri karşılamak için de yanınızda cep harçlğı götürmelisiniz. Maaş çekinizi aldığınızda zaten bu rakamdan belki daha fazlası bir para elinize geçecek fakat ilk etapta gerekli olan bir işlem olduğunu vurgulamamız gerekir.
Cep Harçlığı ne kadar olmalı?
Tavsiye edilen, minimum 800 dolar cep harçlığı yanınızda götürmenizdir. İlk etapta kira, 150-200 USD depozito, ev için yemek malzemeleri alacaksınız. Dolayısıyla parasız kalma ihtimalini düşünmelisiniz.
Bazı işlerde konaklama, yeme-içme ücreti talep edilmez. Bu durumlarda ise 500 USD götürseniz de yeterli olur. Özellikle depozito vermiyorsanız, maaşınızı alana kadar size bu rakam yetebilecektir. Bazen de beklenmedik harcamalar olabileceğini unutmayın. Bu durumlara karşı eğer 500 dolar götüreceksiniz, yanınıza Türkiye’deki kredi kartınızı alabilirsiniz. Kartınızı yurtdışı kullanıma açtırın. Böylece acil durumda kartınızı da kullanabilirsiniz.
Her ihtimale karşı götürün!
Eğer yeme-içme, havaalanı karşılama, konaklama, depozit hiçbiri için ücret ödemeyecek iseniz, yine de yanınızda para götürün. Mesela CampUSA programında bu tarz ücretler kamp tarafından karşılanıyor.,Ama öğrenciler yine yanlarında para götürüyor. Yol gitmeniz gerekebilir, herhangi bir problem yaşayabilirsiniz, kıyafet almanız gerekebilir, ilaç almanız gerekebilir. Yine de yanınıza cep harçlığı muhakkak almanızı tavsiye ediyoruz. Hepsini harcamak zorunda değilsiniz elbette. İhtiyacınız kadarını harcayıp, kalanını saklayabilirsiniz. Türkiye’ye de getirebilirsiniz.