Work and Travel Hazırlıkları Nasıl Yapılmalıdır ?
Work and Travel Yolculuk Öncesi Hazırlıkları Nasıl Yapılmalıdır ?
Work and travel, çok popüler kültür değişim programıdır. Bu programa dünyanın dört bir yanından üniversite öğrencileri katılmaktadır. Belirlenen İngilizce seviyesine uygun işlerde çalışılırken para da kazanılabilmektedir. Program süresinde öğrencilere Amerika Birleşik Devletleri’nde 4 ay yasal çalışma şansı da tanınmaktadır. Bu yazımızda Work and travel hazırlıkları nelerdir ? sorusunu tüm yönleri ile cevaplayacağız.
Work and Travel’da Önemli Evraklar Hangileridir ?
Work and travel programında vize onayından sonra farklı bir aşamaya geçilmektedir.Bu aşama Work and travel hazırlıkları olarak adlandırılabilir. Öncelikle yolculuğunuzun sorunsuz geçmesi açısından olmazsa olmaz evraklarınızı mutlaka kontrol edin. Bu evraklar başlıca nelerdir;
- Pasaport
- DS 2019 Formu
- Sağlık Sigortanızı belirten dökümanlar
Bu belgeri mutlaka el bagajınızda taşıyınız uçak altı bagajınıza vermeyiniz. Ayrıca pasaportunuzun, ds formunuzun ve diğer önemli belgelerinizin mutlaka fotokopisini alın ya da telefonunuzdan taratarak dijital bir kopyasını cep telefonunuzda ya da bulut hesabınızda bulundurun. En garantisi icloud ya Google drive gibi bulut sistemlerin birinde yedeklemek ve kaybolsa bile oradan erişmek. Bu önlemler pasaportunuz kaybolursa, telefonunuz bozulursa can kurtarıcınız olacaktır. Bunlara ek olarak havalanında yurt dışı harç pulunuzu almayı unutmayın.
Work and Travel’da Valiz Hazırlığı Nasıl Olmalıdır ?
Amerika’ya yolcukluk yaklaştıkça “acaba valizime neler koysam” sorusu aklınızı fazlasıyla meşgul edecektir. Bu konuyla ilgili bazı tavsiyeler vermek istiyoruz.
Öncelikle Amerika’ya ne kadar az eşya ile giderseniz sizin için o kadar iyi olacağını unutmayın. Çünkü eşyalarınızla program sonucunda travel yapacaksınız kimse çok ağır eşyalarla seyahate çıkmak istemez.
- Uçaklardaki valiz ağırlık limitlerine dikkat edin. Türk hava yolları 2 adet 23 kg’lık büyük bagaj hakkı ve 1 adet8 kg’lık el bagajı hakkı veriyor. Diğer havayolları ise genellikle 1 adet 23 kg büyük bagaj + 8 kg kabin hakkı tanıyor. Ek valiz ekletmek isterseniz genellikle 30-50 dollar arasında bir meblağ ödemeniz gerekiyor. Kilo aşımlarında ise ödemeniz gereken aştığınız kg durumuna göre ücret 75-200 dollar arasında değişiyor.
- Kıyafet olarak öncelikli olarak iç çamaşırı, çorap, ve 4-5 kombin kıyafet koyabilirsiniz. Üşüyeceğinizi düşünerek bir adet uzun kollu ince bir ceket ya da hırka koyabilirsiniz. Oradan uygun fiyatlara kaliteli ve marka kıyafetler alacağınızı unutmayın. Bir çoğunuz keşke bu kadar çok eşya getirmeseydim diyeceksiniz.
- İlk birkaç gün alışveriş yapma şansınız olmayabilir. Bu nedenle minik şampuan, diş macunu ve fırçası, el kremi, ıslak mendil kozmetik ve kişisel eşyalarınızdan yanınıza mutlaka alın.
- Yanınıza yiyecek olarak hazır paketlenmiş gıdalar alabilirsiniz. Hazır çorba, noodle gibi. Çay ve kahvesiz yapamam diyenler yanına mutlaka türk kahvesi ya da çay alsınlar. Valizinizde hayvansal gıdalar, et, meyve, sebze gibi yasak ürünler bulundurmayın.
- Her ihtimale karşı yanınıza bazı ilaçları alın. Ağrı kesici, ateş düşürücü, desitin ya da güneş kremi gibi..
- Türkiye’den götüreceğiniz elektronik eşyalarınız için priz dönüştürücü almayı unutmayın.
Work and Travel Yolculuk Sonrası Yapılacak İşlemler
Work and travel hazırlıkları 2.aşamasında Amerika’ya vardıktan sonraki işlemleriniz başlamaktadır.Work and travel’da tüm işlemlerinizi halledip havalanından çıktıktan sonra yapılacak ilk işlem size verilen işyeri adresine gitmeniz olacaktır. Tabi Amerika’ya iniş saatiniz de çok önemli. Eğer gece yarısı indiyseniz geceyi havaalanında ya da yakınlarda bulunan bir otelde geçirmeniz gerekebilir. O nedenle uçak biletinizi alırken en iyi yöntem sabah varışlı uçakları tercih etmek ve iş yeri kapanmadan işverenizin adresinize ulaşmaktır.
Work and Travel İşyerime Nasıl Ulaşabilirim?
Bunun için ineceğiniz konumun ulaşım şartları etkilidir. Metro, otobüs, tren, taksi ya da havalanından wifi’ye bağlanarak veya birinden internetini açmasını rica ederek uber çağırabilirsiniz. Gitmeden önce uber uygulamasını mutlaka kurun ve bir ödeme yöntemi tanımlayın. Uber uygulaması Amerika’da ulaşım alanında çok kullanılan bir sistem ve bazı yerlere gitme durumunda eliniz ayağınız olacaktır. Oraya gitmeden önce Türkiye’deyken bunun hakkında bilgiler toplayıp gerekirse uçuş saatinize yakın saatlerdeki otobüs biletini bile online satın alabilirsiniz.
Çalışacak İşyerine Ulaştım. Beni Nasıl Bir Süreç Bekliyor?
İşvereniniz sizi işyerinde ağırlar. İşinizle ilgili gerekli bilgilendirmeleri yapar, işe başlamanız adına gerekli ofis işlemlerinizi yapar, gerekli ise üniformalarınızı verir, yerleşeceğiniz evi ayarlar, eğer depozito var ise sizden ev depozitosunu nakit olarak temin eder. Ofiste işlemler bittikten sonra sizi evinize götürürler. Ev arkadaşlarınızla tanışırsınız ve 2-3 içerisinde çalışma programınızın netleşmesi ile iş başı yaparsınız.
Bazı işyerlerinde 2-3 günlük iş oryantasyonları olabiliyor. Bunlara katılmanız gerekebilir. Bu sayede işi öğrenirsiniz. İlk 1-2 haftadan sonra işyerine alışmış, ortamı ve şehri tanımış ve orada yaşamaya alışmış olacaksınız ve her şey daha kolay ve düzenli hale gelecektir. Uğraşacağınız her durumun ki bunlarla ingilizce uğraşmanın size tecrübe olarak geri döneceğini unutmayın.
Amerika’ya vardıktan sonra yapmanız gereken diğer önemli işlemler nelerdir?
I94 Belgesinin Çıktısının Alınması
I-94 Formu Amerika’ya girişiniz esnasında sınır polisinin ABD’ye yasal yollarla giriş yaptığınızı ve ne amaçla giriş yapıldığını gösterir nitelikte bir belgedir. Bu belgeye sadece Amerika’ya girdikten sonra erişebilirsiniz. Buraya tıklayarak çıktı alacağınız sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu belge Social Security Number başvurunuz esnasında ve Sevis Bilgilerinizin güncellenmesi esnasında sorulacaktır o nedenle önemlidir.
Sevis Bilgilerinizin Güncellenmesi
Bunun niçin tek yapmanız gereken Amerikalı sponsorunuzun web sayfasına girerek ya da bu konu hakkında size attığı mailde bulunan linkten ulaşarak gerekli formu doldurmak. 5 dakikanızı alacak bir işlem. Amerika’da kaldığınız evin adresi, işveren adı, adresi, I94 numaranız gibi bilgiler sorulur, gerekli forma bunu girerek bilgilerinizi güncellemiş olursunuz.
Social Security Numarası Başvurusu
Work and travel Social security başvurusunu Amerika’ya vardıktan 8-10 gün sonra yapmanız önerilir. Gelir gelmez 1-2 gün için başvurunca bazen sisteme sizin kaydınız düşmemiş oluyor daha sonra yeniden gelin diyebiliyorlar. Bu nedenle 8-10 sonra yapmanızda fayda var. İşyerinizde bu numarada olmadan çalışabilirsiniz. Numaranızı aldıktan sonra işyerinize numaranızı bildirebilirsiniz. Onlar gerekli güncellemeleri yaparlar.
Monthly Monitoring maillerinizi yanıtlamayı unutmayın.
Amerikalı sponsorunuz her ay durumunuzu belirtmeniz adına mailler atacaktır. Bu maillere cevap vermeniz gerekiyor. Genellikle kısa cevaplar yeterlidir. Bu mailleri yanıtlamayı unutmayın. Sizden haber alamazlarsa programınızı iptal etme haklarına sahiptirler.Work and travel hazırlıkları öğrencilerimizin kesinlikle önemsemesi gereken aşamalardan oluşmaktadır. Bu yüzden oryantasyon çalışmalarına kesinlikle katınılmalıdır.