Work and Travel Nasıl Kayıt Olunur?
Work and Travel ve Kayıt İşlemleri
Work and Travel programı, Amerika Birleşik Devletlerinin üniversite öğrencileri için organize ettiği ve denetlediği bir kültürel değişim programıdır. Programa katılım sağlamak isteyen öğrenciler, lisan öğrencisi olma, en az intermediate seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olma, genel not ortalamasının 2.00 veya üzerinde olma şartını sağlayan 25 yaş altında bulunan öğrenciler başvuru yapabilirler. Bu yazımızda Work and travel nasıl kayıt olunur ? sorusuna cevap bulacağız.Yazımız içerisinde adım adım kayıt işlemleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları göstereceğiz.
Work and Travel programı yaz tatili boyunca öğrencilerin yaklaşık 100 – 110 gün süre zarfında hizmet sektöründe çalışmalarını gerektirir. İş alternatifleri otellerde kat görevlisi, resepsiyonist, eğlence parklarında gişe görevlisi ya da makine operatörü, site ve otel havuzlarında cankurtaranlık, restoran ya da kafelerde mutfak işçisi şeklinde sıralanabilir. Öğrenciler çalışma sürelerinin bitimi itibari ile ülkelerine dönmeden önce Travel (seyahat) edebilirler. Amerika’da görmek istedikleri büyük şehirleri gezebilir, turlara katılabilir sahil kentlerinde tatil yapıp dinlenebilirler. Seyahatleri için Amerika’da programlar boyunca çalışarak kazandıkları parayı kullanabilirler. Özetle; öğrenciler için work and travel sezonu 3,5 aylık çalışma, tecrübe kazanma, öğrencilerin yabancı dillerini ve sosyal yeteneklerini geliştirdiği kültürel deneyim ve son 15 gün ya da 1 aylık sürecin de tatil ve gezip görme için değerlendirildiği 2 aşamadan oluşur. Öğrenciler çalıştıkları süre boyunca kazandıkları para ile konaklama ve gıda masraflarını karşılayabilir ve travel zamanları için birikim yapabilmektedirler.
Work and Travel Nasıl Kayıt Olunur ?
- Yurtdışı eğitim firmaları ve work and travel acentaları araştırılır. Güvenilir bir acentada karar kılınır ve görüşme yaparak ön bilgi alınır.
- Acentaların, work and travel programına katılım için organize ettikleri İngilizce mülakat görüşmesi yapılır. Bu görüşmeler genellikle öğrencinin müsaitlik durumuna göre belirlenen gün ve saatte online görüntülü konuşma ile yapılmaktadır. Yaklaşık 10 dk. sürmektedir.
- İngilizce seviyesi belirlenen öğrenci danışmanı tarafından aranır, İngilizce seviyesi ve buna bağlı olarak öğrencinin seçebileceği işlerle ilgili bilgilendirilir. Seçebileceği iş alternatiflerini değerlendiren öğrenci kendisine 1 asıl 2 de yedek olmak zere 3 iş belirler.
- İşlemlerinin başlatılması için acentaya ön kayıt ücretini gönderen öğrenci aynı zamanda danışmanı ile İngilizce cv hazırlar ve gitmek istediği işin işverenine bu cv acenta tarafından mail yolu ile gönderilir. İşverenler ise öğrencilerin cv sini inceledikten sonra öğrenci ile Skype üzerinden görüntülü konuşma olacak şekilde iş mülakatı yapar.
- İşi onaylanan öğrenci artık program ücretinin tamamını ödeyebilir. Danışmanı tarafından sponsor evrakları hazırlanır. Sponsor firmadan DS2019 (J1 çalışma izin belgesi) kargo ile gönderilen öğrenci artık Mart-Nisan ayları içinde Amerikan konsolosluğuna vize görüşmesi yapmaya hazırdır.
- Danışmanlar öğrencinin müsaitlik durumuna göre Amerikan konsolosluğundan vize randevu tarihi alır ve öğrencinin vize dosyasını kendisine teslim eder.
- Konsoloslukta görüşmesini gerçekleştiren öğrencinin vize sonucu aynı gün içinde belli olur. Vize onayı alan öğrenciler danışmanları ile birlikte Amerika’ya gidiş-dönüş uçak biletlerini de alarak süreçlerini tamamlarlar.