Work and Travel Tavsiyeleri Nelerdir ?
Work and Travel Programı Nedir ?
Work and Travel; tüm dünyadan 150 bin kişinin katıldığı kültürel değişim programıdır. Amerika’ yı bir turist gibi değil, ülkenin içinden biri gibi yaşamanızı ve anlamanızı sağlayan ve bunu yaparken de ulaşım masraflarınızı karşılayıp yanınızda bir miktar parayla dönebileceğiniz bir programdır. Program içerisinde öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere rahat bir yaz geçirmeniz için work and travel tavsiyeleri konusunu anlatacağız.
Work and Travel ve Türkiye Katılımları
Work and Travel, öğrenci iken Amerika’daki hayatı gözlemlemeniz açısından güzel bir fırsat sunar. 18-25 yaş arasındaki üniversite öğrencilerine Amerika’da yazın çalışma fırsatı sunan, haftada minimum 32 saat çalışmanızı gerektiren bir programdır. Program çalışma hayatı açısından size çok bilgi vermez ama Amerika’da haftaiçi- haftasonu neler yapılır, nasıl vakit geçirilir gözlemleyip gezebilirsiniz, bu sayede dilinizi de geliştirebilirsiniz.
Work and travel katılımları 2015 yılından itibaren artmıştır.Popülerliği giderek artan bu programda Türkiye’den katılanların sayısı ortalamanın oldukça üstündedir. . Resmi verilere göre 2019 yılında Türkiye’den başvuru yapan öğrenci sayısı rekor seviye’ye ulaşıp 10 bin oldu, katılan öğrenci sayısı ise 5500 olmuştur.
Programa Katılacak Öğrencilere Work and Travel Tavsiyeleri
- Gitmeden önce muhakkak işverene email atın, geldiğinizi haber verin ve havalimanından konaklayacağınız yere nasıl ulaşacağınız konusunda bilgi alın, hem de tanışmış olun. Sizin sıkıntı yaşayacağınız bir durum gerçekleştiğinde işverenin ciddi sorumluluk altında olacağını unutmayın, o yüzden sizinle ilgilenmek sorumlulukları arasındadır.
- İşyeri ile konaklayacağınız yerin ulaşımına dikkat edin. İş yerinin ve kalacağınız yerin adresine Google Haritalardan toplu ulaşım ile nasıl gidildiğine bakabilirsiniz. Abd’de toplu ulaşım gelişmemiştir çünkü herkes araba sahibidir. Yalnızca turistik yerlerde toplu ulaşım bulabilirsiniz.
- İlk önce iş veren ile iletişime geçip konaklayacağınız yere ulaşımınızı sağlamaktır. İş veren sizi almayacaksa havalimanından konaklayacağınız yere nasıl gideceğinizi Türkiye’de öğrenmiş olun. Havalimanları genelde ilk yarım saat ücretsiz wi-fi hizmeti vermektedirler, ondan yararlanabilirsiniz veya Türkiye hattınızı kullanabilirsiniz.
- Ertesi gün ilk yapılması gereken banka hesabı açmak. Kaldığınız yerin adresini öğrenin ve danışmanınızın vizenizle ilgili verdiği tüm belgeler, pasaport ile birlikte o bölgede en çok atm’si olan bankaya gidip hesap açın, paranızı koruma altına almanız önemli. Konaklamanızı ödedikten sonra yanınızda sadece 350-400 dolar bıraksanız yeterli. (Bu bile fazla ama ilk geldiğinizde acil harcamalarınız olabilir). Daha sonrasında telefon hattı alabilirsiniz.
- ABD’de normal düzene geçiş ;İşin en zor kısımlarını atlattıktan sonra, artık sadece iş yeri ile konaklayacağınız yer arasındaki ulaşım kısmı var. İşe başlamadan 4-5 gün önceden gelmekte fayda var. Hem jet lag (fizyolojik saatinizin seyahat ettiğiniz ülkenin yerel saatiyle uyuşmamasından kaynaklanan bir rahatsızlık) sürecini atlatırsınız hem de önceden iş yerine gelip kendinizi gösterirsiniz ve tanışırsınız, ayrıca ulaşımı da bu süre zarfında çözebilirsiniz.