Work and Travel ve Pandemi Süreci Yönetimi
Work and travel çok popüler bir kültür değişim programı olarak bilinmektedir.Dünyanın çok farklı ülkelerinden binlerce gencin Amerikan kültürünü tanıdığı,çalışma fırsatı yakaladığı verimli bir programdır.Ancak bu popüler program 2020 yılı içerisinde yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen corona virüsünden dolayı bir süreliğine durdurulmuştur. Bu yazımızda corona virüs pandemisinin Work and travel çalışma şartlarına etkisini inceleyeceğiz.Work and travel ve pandemi süreci sürerken programın uğradığı değişimleri bu yazımızda ele alacağız.
Work and travel ve Pandemi Süreci İş Yerlerini Nasıl Etkiledi ?
Diğer yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere, pandemi günlük hayatı, eğitimi, ekonomiyi etkilemekle beraber, ABD’deki iş yerlerini de etkiledi. Öyle ki, kimi dükkanını kapattı kimi ise çalışan bulamadı.
Tüm dünyada olduğu gibi ABD’de 2020 covid-19 pandemisi sebebiyle işletmeler bu süreçten etkilendiler. Birçok işletme Nisan ve Mayıs aylarında kepenk kapatmak zorunda kaldı. En son aşamada ise Haziran ayında ABD’de birçok işletme dükkanlarını açtı.
Work and Travel öğrencilerinin gittikleri iş yerlerinin çoğunda ise ilginç bir durum mevcut. İşletmeler, pandemi sebebiyle 2020 yılında yeterli sayıda öğrenci gelmemesi sebebiyle ciddi derecede çalışan ihtiyacı duyuyor. Öyle ki, sosyal mecralarda ilanların arttığı ve J-1 öğrencisi alan işletmelerin, ABD’ye gelebilen diğer öğrencilere ikinci iş olarak çalışmaları amacıyla teklifler yapıldığı görüldü.
Pandemi Work and Travel Çalışma Saatlerini Azalttı mı ?
Work and travel ve pandemi süreci devam ederken belli başlı değişimlere uğraması gayet kabul edilebilir bir durum olarak değerlendirilebilir.Birçok işletme, müşterinin az olması sebebiyle öğrencilerin çalışma saatlerini düşürmeyi düşündü. Bu sebeple iş sözleşmelerini minimum tutarak 32 saat olarak düzenledi. Ardından öğrenciler ABD’ye varınca, yeteri sayıda çalışan olmaması sebebiyle verilen saatler arttı. Örneğin New Jersey Wildwood’da geçtiğimiz hafta 70-80 saat çalıştığını sosyal medyada ifade eden öğrencilerin olduğunu biliyoruz. .Normalin çok üzerinde olan bu çalışma saatleri, iş yerlerinin hareketli olduğunun göstergesi. Tabi burada unutmamak gereken şey sektör. Farklı sektörlerde farklı işleyişler var.
Work and Travel’da Pandemi Sürecinde Hangi Sektörler Etkilenebilir ?
–Work and travel havuz işleri son derece popüler işlerden kabul ediliyor.Oteller bu süreçte çok rezervasyon kaybettiği için otel sektöründe işler azaldı. %90 doluluk oranları %20’lere kadar düştü. İşletmeler ancak Ağustos ayında rezervasyon artışları öngörüyor.
-Restoranlar ise insanlar evlerine kapanıp sıkıntılı zaman geçirdikten sonra kendilerini dışarı attıklarında gittikleri iki işletmeden biri oldu. Evlerine yakın yerlerdeki restoran ve fast-food zincirlerine giden insanlar böylece işletmelere de hareketlilik getirdi.
-Havuz işletmeciliği ise bir diğer artış gören sektör. Sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalar olmayınca insanlar özellikle sitelerinde bulunan havuzlara gitmeye başladı. Sosyal mesafe kurallarına uyarak, şezlonglar olmadan sadece yüzme amacıyla da olsa tercih ediliyor. Tabi bazı havuzlarda öğrenciler 30-40 saat arasında kalsa da, bazı bölgelerde şimdiden 60 saat alan öğrenciler var.
-Eğlence parkları nispeten yerinde saydı. Tıklım tıklım dolmasa da insanlar şehir merkezlerinden uzak yerlerdeki, özellikle çevresinde veya kendi içinde konaklama imkanı da bulunan eğlence merkezlerini tercih etti. Haftalık bir plan yapıp araçlarıyla ailecek gelip dinlenip eğlenen Amerikalıların olduğunu görüyoruz.
-Marketler pandemi sürecinde de açık olduğu için özellikle Amerikalı çalışanları da işe aldıklarından Work and Travel öğrencilerinin pek işine yaramadı diyebiliriz. Sezonluk marketler ise, gelen diğer öğrencilere 30-35 saat kadar ikinci iş imkanı sunuyor.
-Mağazalar bu süreçte online alışverişle ayakta kaldılar. Şimdi ise hemen hemen tüm mağazalar, avmler açık. Dolayısıyla satış danışmanı veya kasiyer olarak çalışacak öğrenciler gittiklerinde müşteri bulabildikleri için 40-50 saat kadar çalışma imkanı yakalayabiliyor.
-Fast-Food zincirleri gerek online, gerek drive-thru olarak hizmetlerine pandemi sürecinde de devam etti. Güncel durumda da 40 saat çalışma imkanı veriyorlar öğrencilere. Özellikle fast-food öğrencileri, çevre işletmelerde ikinci iş bulabildikleri için yeterli çalışma imkanına sahip olabiliyorlar 2020 Work and Travel programı sürecinde bu durumun değişmesini beklemiyoruz.
Corona Virüsten Dolayı Olası Work and Travel’da işten çıkarmalar olur mu?
Work and Travel öğrencileri işletmelere belli sözleşmelere girdiği için, iş yeri hizmet vermeye devam ettiği sürece işten çıkarma olmaz. Elbette öğrencinin de işletmenin iş ihtiyacını karşılaması gerekir. Öğrenciler yine de ikinci bir iş bulmalılar çünkü işverenler işten çıkarmak yerine öğrencileri iş olmayan saatlerinde eve gönderebiliyorlar. Dükkanda boş oturmalarındansa iş yapmalarını istemeleri sebebiyle erken gönderebiliyorlar özellikle Pazartesi ve Salı günleri. Öğrenciler bu sebeple ikinci bir iş bakabilirler.