Work and Travel vizesinden onay alabilir miyim?
Work and Travel Programı; üniversite öğrencilerinin yaz tatillerini Amerika’da çalışarak geçirmelerini sağlayan ve öğrencilere birçok kazanım sunan bir kültürel değişim programıdır. Program Amerika hükümeti – State Departmant tarafından yetkilendirilmiş özel kurumlarca organize edilir. Bu kurumların Türkiye’de bulunan partner acenteleri ise katılım sağlamak isteyen öğrenciler için bir anlamda kayıt merkezleridir. Kaydını başlatmak isteyen öğrenci, Temmuz, Ağustos ayları itibari ile şirket seçimini yapar, e programa katılım şartlarını sağlıyorsa hizmet sözleşmesi imzalayarak ve ön kayıt ücretini ödeyerek sürece başlamış olur. Kayıt aşamasından sonra iş seçimini danışmanı ile tamamladıktan sonra evrak işlemleri aşamasına geçer.
Work and Travel programına katılım şartları; kişinin 4 yıllık üniversite öğrencisi olması, B1 seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olması, 23 yaşı aşmamış olması şeklindedir. Program ile Amerika’da çalışılan iş kolu ise turizm ve hizmet sektörü işleridir. Yani; otellerde kat görevlisi, havuzlarda cankurtaranlık, kafe restoranlar, eğlence parkların ekip üyeliği olarak sıralanabilmektedir.
Work and travel vize işlemleri dikkatle yapılmalıdır. Kayıtlı olan öğrencilerin çalışacak işyerleri ve kalacakları konaklama belirlendikten sonra Mart-Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşecek vize mülakatı için gerekli evrak işlemleri başlar ve sonrasında çalışma izin numarası (DS2019 numarası) istenir. Öğrencinin vize dosyası için DS160 (randevu başvuru formu) ve SEVIS makbuzu hazırlanır. Amerikan konsolosluğunda randevu zamanı bulunması gereken öğrenci, memurla ortalama 10 dk sürecek bir mülakat gerçekleştirir. Mülakat çoğunlukla öğrenciyi ve öğrencinin programa yeterliliğini ölçmeye yönelik sorulardan oluşur. Mülakat sonucunun olumlu olması, öğrencinin vize onayı alması için aranılan kriterler arasında; okul başarı puanı, İngilizceye hakimiyet ve Türkiye’ye bağlayıcı sebeple önem arz etmektedir. Türkiye’ye bağlayıcı sebepler ise mezuniyet sonrası öğrencinin akademik ve kariyer planlamaları ile ölçülebilir. Bu kriterleri sağlayan öğrencilerin vizeden onay alması çok ihtimalken, derslerine çok özen göstermemiş, not ortalamasını düşürmüş, ya da program boyunca çalışacağı iş yeri, gideceği bölgeye dair temel bilgilere sahip olmamış öğrencilerin ret almaları muhtemel dahilindedir. Bir defa vize reddi alan öğrencinin tekrardan vize mülakatına girmesi olanaklı gözükürken, 1 yıl bekleyerek ret alma sebeplerini iyileştirdikten sonra yeniden şanslarını denemeleri daha işlevsel olacaktır.