Work and Travel Yüksek Lisans Seviyesinde Yapılabilir mi ?
Work and Travel programı üniversite öğrencileri için Amerika Hükümeti, State departmanı tarafından organize edilen bir kültürel değişim programıdır. Program; öğrencilere, hem yabancı dil, hem de sosyal yeteneklerini geliştirme olanakları sunar. Başvuru yapan ve kayıt olan öğrenciler işlemleri tamamlandıktan, vize ve uçak biletlerini aldıktan sonra okulları kapanır kapanmaz Amerika’ya varış sağlarlar. Programın max. Süresi 120 gün olup, ortalama 90-110 gün çalıma süresinden sonra seyahat ve tatil hakkı vardır. Çalışma olanağı hizmet sektörü işleridir.Bu yazımızda Work and Travel Yüksek Lisans seviyesinde yapılabilir mi ? Bunu anlatacağız.
Öğrenciler çoğunlukta, otellerde kat görevlisi, fast food, kafe restoran gibi işletmelerde bulaşıkçı-komi, eğlence parklarında bilet satışı ya da havuzlarda can kurtaran pozisyonlarında çalışırlar. Ortalama 15-16 hafta süren çalışma süresince her 2 haftada bir maaş alırlar. Maaşlar ise saatlik çalışma ücreti üzerinden öğrencinin çalışma saati ile çarpılarak hesaplanır. Saatlik çalışma ücretleri 9 ile 12 USD arası değişirken, öğrenci 1 haftada 32-40 saat arası çalışır. İsterse, kalan zamanlarını ek bir iş ile doldurup daha fazla kazanç sağlayabilir.
Work and Travel Başvuru Koşulları
Work and Travel başvuru koşulları; üniversite öğrencisi olup örgün öğretim görmek, orta seviyede İngilizce bilmek, GNO nun 2.00 üzeri olması ve son sınıf olmamak gerekmektedir. Öğrenciler üniversitelerinden mezun olmuşlarsa programa katılım şartları tamamen biter mi sorusunun cevabı ise şu şekildedir.
Mezun olan öğrenciler mezun oldukları yılın akabinde ilk dönem için yüksek lisans programına başlarlarsa programa katılım şansları yeniden olur. Başlanılan yüksek lisans programının tezli olması ve öğrencinin mutlaka ders döneminde başvuru yapması gerekmektedir. Yüksek lisans öğrencisi olup katılım sağlamak isteyen öğrencilerin dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta ise yaş sınırıdır. Programa katılım için yaş sınır 25’tir. 25 yaş ve üzeri olup yüksek lisans programına başlayan öğrencilerin maalesef Work and Travel programına katılımları mümkün olmamaktadır.
Work and Travel Yüksek Lisans Seviyesinde Yapılabilir mi ?
Yüksek lisans öğrencilerinin genellikle yaşadıkları kaygı programa başvuru yaptıktan sonra vize mülakatıdır. Ankara ya da İstanbul konsolosluklarından biri için randevu alan öğrenci yüzyüze vize görüşmesin gider. Bu görüşmeye giderken yanında danışmanı tarafından hazırlanan vize dosyası, pasaport ve transkript götürmek zorundadır. Bu sebeple öğrenci derslerine önem vermiş olup devamlılık sağlamalıdır. Aksi takdirde düşük bir not ortalaması ya da devamsızlık durumunun transkriptinde görülmesi vize mülakatı başarısızlıkla sonuçlanır. Aynı zamanda mülakata giren öğrenci vize memurlarının sorularına anlaşılır yanıtlar vererek programa neden katıldığını en iyi şekilde ifade etmelidir. Bu şekilde programa gerçekten kendini geliştirme, kültürel değişim, portfolyösunu geliştirmek istediğini ifade edip, Türkiye’ye geri dönüş sağlayacağını hissettirebilen öğrencilerin vizeden olumlu sonuç alma şansları artar.
Troy International olarak yüksek lisans öğrencisi olup programa katılım sağlamak isteyen öğrencilere tavsiyemiz, danışmanınız ile birlikte vize dosyanızı hazırlamanızdır. Vize mülakatı öncesinde ise oryantasyon almanız çok büyük fayda sağlayacaktır.