Work and Travel’da Konaklama
Work and Travel Programı her yaz Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşen bir kültürel değişim programıdır. Üniversite öğrencileri Haziran ayı ortası gibi final sınavları bittikten sonra Amerika’ya giderler ve hizmet turizm sektörü işlerinde çalışırlar. Çoğunlukla; otellerde kat görevlisi, fast food ani McDonalds, Burger King tarzı işletmelerde ekip üyeliği(kasiyerlik, mutfak işleri), kafe restoranlarda komilik, garsonluk, bulaşıkçılık ya da eğlence parklarında bilet satışı tarzı pozisyonlarda çalışan öğrenciler için saatlik çalışma ücreti 14-20 USD arasında değişiklik gösterirken haftalık çalışma süresi ise 32-40 saat arasındadır. 40 saatin üzerinde çalışan öğrenciler için ise yüksek mesai ücreti imkanı doğmakta ve 41. Saat itibari ile çalışma ücreti resmi ücretinin 1.5 katı olmaktadır. İki hafta bir maaş alan öğrenciler kazançları ile haftalık kira ve gıda masraflarını karşılayarak kalan paralarını biriktirebilirler. Böylelikle 15-16 hafta sonunda çalışma süresini tamamlayan öğrenci birikimi ile birlikte Amerika’da alışveriş yapabilir ya da seyahate çıkabilir.
Work and Travel programının kayıt dönemleri Ağustos-Eylül ayı gibi başlarken bir sonraki yılın Ocak ayı sonuna kadar devam eder. Kayıt olan öğrenciler acenteleri ile hizmet sözleşmesini imzalayıp kayıt ücretini ödedikten sonra iş seçimi aşamasına geçer. İş seçimi öğrencinin talepleri, İngilizce seviyesi ve iş tecrübeleri dikkate alınarak danışmanı ile birlikte yapılır.
Work and Travel öğrencilerinin en çok merak ettiği sorulardan biri ise konaklama organizasyonudur. Her işyerinin kendi konaklama organizasyonu vardır. Program öğrenciye konaklama şartları olarak kendi ülkelerindeki fiziksel imkanları (şahsi özel oda) sunamaz. Konaklamalar genellikle yurt, paylaşımlı ev ya da paylaşımlı apart şeklinde olur. Her öğrencinin bir yatağı olacak şekilde 2 ya da oda büyüklüğüne göre 4 kişinin kalabileceği paylaşımlı odalar ve ortak mutfak banyo tuvalet gibi şartlara sahip olan konaklamalar sezon boyunca kalınabilecek en ekonomik yerlerdir. Bu şekilde haftalık kirası da oda arkadaşları ile birlikte ödendiğinden daha uygun maliyette olur. Programa katılan öğrenciler açısından zaman zaman zorlayıcı olabilecek bu durum aslında geçici bir süre olması ve öğrencilerin çoğunlukla çalışıyor ya da sosyalleşmeleri adına dışarda vakit geçirmelerinden kısa sürede alışabilecek bir durumdur. Work and travel konaklama imkanları konusunda çeşitli seçenekler bulunmaktadır.
Bu sebeple, Work and Travel öğrencilerine tavsiyelerimizden biri de mutlaka konaklama sunan bir işyerini seçmelerini fakat ortak alan ve oda sistemine kendilerini gitmeden adapte ederek , oraya gittikten sonra da kendilerine alışma süresi tanımalarıdır.