Work and Travel’da Sorumluluklar Nelerdir ?
Work and Travel’da Sorumluluklar ve Görevler
Work and Travel programı Amerika hükümeti tarafından düzenlenen üniversite öğrencileri için Dünyanın birçok ülkesini kapsayan bir kültürel değişim programıdır. Program yaz tatili boyunca gerçekleşir. Katılım sağlayan öğrenciler okulları kapandıktan sonra Amerika’ya turizm ve hizmet sektörü işlerinde çalışmak üzere giderler. 90 ile 110 gün süresi arasında çalışan öğrenciler, ülkelerine dönmeden seyahat edip tatil yapabilirler. Bu süreç genellikle 15 ile 20 gün arasındadır. Öğrenciler yaz boyunca çalışıp para kazanır, ailelerinden maddi destek almalarına gerek kalmadan geçimlerini sağlayabilir ve seyahat planları için para biriktirirler. Böylelikle iş tecrübesi kazanan öğrenciler, kendi ailelerinden uzakta ayakları üzerinde durmayı öğrenip, sosyal becerilerini ve İngilizce dil bilgilerini 4 aylık süreçte geliştirme fırsatı bulurlar. Çalışma süreler bittikten sonra ise, Dünyada çok sayıda insanın görmek istediği, New York, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas gibi şehirleri kendi kazandıkları para ile gezebilir buralarda alışveriş yapabilirl. Pek çok öğrencimiz arama motorlarında Work and travel’da sorumluluklar konusunda araştırma yapmaktadır.Bu yazımızda bu konuda detaylı bilgilendirme yapacağız.
Work and Travel programı öğrenciler Amerika yolculuğu, iş deneyimi kazanma, İngilizce dil pratiği yapabilme gibi birçok kazanım sunarken, öğrenciler programı düzenleyen acentalar ve işverenler için birtakım sorumluluklara ve görevlere sahiptir.
Work and Travel’da Home Agency Görevleri
Home agency şirketler öğrencinin Türkiye’de ilk olarak programa kayıt olmak için iletişim kurup kaydını gerçekleştirdiği yerdir.
Bu Kurumların Öğrencilere Karşı Görev ve Sorumlulukları
- Work and travel şirketleri, work and travel danışmanları ile program boyunca ile öğrenciye danışmanlık hizmeti verir. Program hakkında bilgilendirme yapıp kayıt işlemlerini başlatırlar.
- Kayıt olan öğrencilere iş listelerinde bulunan iş detayları ile bilgilendirme yaparak öğrencinin Amerika’da yapacağı işin seçimi konusunda yardımcı olurlar.
- Öğrencilerin işlemleri için gerekli evrak listesini bildirerek evrak tamamlanması konusunda yardım ederler.
- Sponsor işlemlerini yaparlar.
- Öğrencinin vize randevusunu alır ve vize dosyasını hazırlarlar.
- Öğrenciye iş görüşmesi, vize mülakatı ve Amerika’ya gidiş konularında oryantasyon yaparlar.
Not: Türkiye’de bulunan work and travel şirketleri öğrenciye kesin vize onayı konusunda garanti veremezler. Work and travel danışmanları ve şirketleri öğrencilerine hiç problem yaşamayacakları konusunda da kesin garanti veremez ama yaşanılan problemlerin çözümü konusunda öğrenciye rehberlik eder ve çözüm için yardımcı olurlar.
Bilinmelidir ki!! Work and Travel programı, Amerikalı sponsor acentalar, Türkiye acentaları, öğrenci, Amerikalı işverenler ve konsolosluğun ortak çalışması ile ilerler. Bu unsurlarda yaşanılan bir sorun öğrencinin work and travel sürecini etkileyebilir. Türkiye’de bulunan acentalar bu problemlerin çözümü için yardımcı olurlar ama hiçbir sorunun yaşanmayacağı konusunda söz verme yetkileri yoktur.
Öğrencileri Work and Travel Şirketlerine Karşı Sorumlulukları
- Öğrenciler, kayıt işlemleri için danışmanı tarafından istenen belgeleri zamanında getirmelidirler.
- İş görüşmeleri, vize mülakatları gibi görüşmeler için danışmanları tarafından gönderilen çalışma maillerine çalışılmalıdır.
- Önceden danışmanı ile belirlenen Skype görüşmeleri için belirlenen gün ve saatte görüşme için hazır olmak. Hazır olunamayacaksa danışmanına önceden konu le ilgi verip görüşme tarihini erteletmelidirler.
- Öğrenciler işlemlerin askıda kalmaması için yapmaları gereken ödemeleri gününde yapmalıdırlar.
Öğrencilerin İş Verenlerine Karşı Sorumlulukları
Work and Travel’da sorumluluklar konusunda öğrencilerin sponsorlarına,kayıt oldukları acentalarına olduğu gibi iş verenlerine de karşı yerine getirmeleri gereken görevleri vardır.
- Work and Travel programına katılan bütün öğrenciler, Amerika’da çalıma süreleri boyunca hastalık gibi olağandışı durumlar ya da geçerli mazaretleri olmadığı sürece işverenlerinin belirlediği çalışma takvimine sadık kalmalı ve işe düzenli gitmelidirler. Keyfi durumlardan kaynaklanan aksamalar, öğrencinin sorumsuz davrandığını gösterecektir. Bu durumda işvereni tarafından uyarı alan öğrenci, kurallara uymamaya devam ederse programının iptaline sebep olabilir.
- Work and Travel süreci kapsamında öğrenciler 2. iş bulabilir ve çalışabilirler. Fakat öğrenci 2. işinin çalışma takvimini ilk işine göre düzenlemeli ve asıl sorumluluğunun ilk işi olduğunu bilmelidir.
- Öğrenciler, programa kayıt olduktan sonra işveren gönderilmek üzere hazırlanan cvsinde belirttiği iş başlangıç ve iş bitiş tarihlerine uymalıdır. Okul kaydından dolayı belirttikleri tarihten daha önce iş bırakmak zorunda kalacak öğrencilerin 15 gün öncesinden iş verenini mazaretini bildirerek bildirmesi gerekiyor.
Öğrencilerin Sponsorlarına Karşı Sorumlulukları
Sponsor acentalar Amerika’da bulunan, program kurallarını belirleyen, öğrencinin çalışma izin belgesini ve sağlık sigortasını düzenleyen, öğrencinin programını iptal etme yetkisine sahip kurumlardır. Bu kurumlar, Amerika’da öğrencilerin kendileri için çalıştığı işverenleri denetler, bu çalışma ortamlarını yasal olarak da öğrenciler için uygun ve güvenilir olmalarını sağlarlar. Ayrıca program boyunca hem işverenlerin hem de öğrencilerin program kurallara uymalarını sağlamakla sorumludurlar. Program kurallarını ihmal eden işverenlerin WAT öğrencisi çalıştırma iznini kaldırabilme yetkisine de sahiptirler.
- Öğrenciler Amerika’ya vardıktan sonra 3 gün içinde sponsor acentalarına bunun bildirmekle sorumludur.
- Sponsor acentalar Work and Travel öğrencilerine her ay programlarının gidişatını ve öğrencilerin durumunu öğrenmek adına mail gönderirler. Öğrencilerin bu gelen aylık maillere 10 gün içinde geri dönüş yapmaları gerekmektedir.
- Bütün öğrenciler, Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra mail yolu ile sponsor acentalarına Türkiye’de olduğunu bildirmelidirler.
- Öğrenci Amerika’da konaklama değişikliği yaparsa yeni adresini sponsora bildirmelidir. Değişiklik sponsor tarafından uygun görülmezse öğrenci eski konaklamasına geri dönmek zorundadır.
- Mail adresi, telefon numarası güncellemesi gibi iletişim bilgilerinin değişimi de sponsora bildirilmelidir.
İşverenlerin Öğrencilere ve Sponsor Acentalara Karşı Sorumlulukları
- İşverenler öğrenciler ile yaptıkları skype mülakatı sonucu öğrenciye sponsor acenta kontrolünde iş sözleşmesi gönderirler. Bu sözleşmede belirtilen saatlik çalışma ücreti, min. haftalık çalışma saati, konaklama ücreti ve detayları gibi yazan bilgilerin pratikte geçerliliğini sağlamak zorundadırlar.
- Öğrenciye sağlıklı ve güvenilir bir çalışma ortamı sunmalıdırlar.
- Öğrenci işten ayrıldığı takdirde bunu sponsor acentaya bildirmelidirler.
- Öğrencinin keyfi davranışlarda bulunması ve görevlerini aksatması sonucu işveren öğrenci için bulunduğu uyarıları yazılı olarak arşivlemeli ve sponsor acentaya bu uyarıları iletmelidir. Kurallara uymayan öğrencinin işten çıkarılması sürecine giden zamanda, işten çıkarma detaylarını da sponsor acentaya bildirmekle yükümlüdür.
Yukarıda görüldüğü üzere, sponsor acentalar, home agency, işverenler ve öğrencilerin program ile ilgili olarak sahip oldukları görev ve sorumluluklar genel hatları ile sıralanmıştır. Çoğunlukta işverenlerin, sponsor firmaların ve Türkiye’de bulunan work and travel şirketlerinin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gözlemlenmektedir. Sağlıklı bir program geçirmek adına öğrencilerin de mutlaka süreç boyunca danışmanı ile iletişimde kalıp üzerine düşen görevleri yapması ve programa kurallarını ihmal etmemesi gereklidir.