Work and Travel programına 4. Sınıfta katılabilir miyim?
Work and Travel programı Amerika Birleşik Devletleri tarafından koordine edilen bir öğrenci programıdır. Program çok sayıda farklı ülkelerden üniversite öğrencilerinin Amerika’da biraraya gelerek kültürel deneyim yaşamalarını hedefler. Yaz tatillerinde Amerika’ya gelen öğrenciler 3-3,5 aylık süreçte küçük tatil beldelerinde hizmet sektörü işlerinde çalışırlar. Çoğunlukla; otellerde kat görevlisi, fast food, kafe restoran tarzı işletmelerde ekip üyesi (garsonluk, komilik, bulaşıkçılık, mutfak işleri, aşçılık, kasiyerlik), eğlence parklarında bilet satışı, makine operatörü, havuzlarda can kurtaran ya da market mağaza gibi yerlerde satış personeli tarzında çeşitli iş kollarında çalışan öğrenciler Eylül sonu gibi çalışma süreci bittikten sonra 30 günlük de travel hakkına sahip olurlar. Bu şekilde görmek ve deneyimlemek istedikleri şehirleri gezip alışveriş yapabilirler.
Kayıt zamanı Türkiye’de özel olarak yetkilendirilmiş acentelerden birine kayıt olan öğrenci için bir sonraki süreç iş seçimi, evrak işlemlerinin tamamlanması, vize randevusu ve mülakatı şeklinde ilerler. Mart-Nisan aylarında vizesi onaylanan öğrenci; gidiş – dönüş uçak biletini alır ve final sınavlarının bitimi ile Amerika’ya doğru yola çıkar.
Programa resmi katılım şartları; 4 yıllık üniversite öğrencisi olmak ve en az B1 seviyesinde İngilizce yeterliliğine sahip olmaktır. Diğer yandan; öğrencinin vize mülakatları sırasında vize onayını alabilmesi için görüşme yaptığı memura kendisini Türkiye’ye bağlayan sebepleri göstermesi önemlidir. Genellikle bu durum, okul, bölüm ve okul başarı puanı olmakla birlikte son sınıf öğrencileri için ise mezuniyetlerinden sonraki gelecek planlaması şeklindedir. Son sınıf yani 4. Sınıf öğrencilerinin vize alma onayı ara sınıf öğrencilere göre daha düşük olduğu için, burda öğrencinin büyük bir üniversite, iyi bir bölüm ve yüksek başarı puanı vize onayı alabilmesi açısından elzemdir. Ek olarak 4. Sınıf öğrencileri mezuniyetleri sonrasında; yüksek lisans düşünüyorlarsa buna dair ALES, YDS gibi sınav sonuçlarını yanlarında götürebilir ve okul hocalarından referans mektubu alabilirler.
Okul yaşamı bittikten sonra; herhangi bir planlama yapmamış öğrenci için konsolosluğu geri döneceğine dair ikna etmek güç olabilir ve öğrenci ret alabilir. Bu durumda ise; belirli bir maddi kayıp yaşayan öğrenci açısından süreç psikolojik olarak da zorlayıcı olabilir.
4. sınıf öğrencilerinin program danışmanları ile görüşerek onların görüş ve tavsiyelerine uyması kendiler açısından çok daha faydalı olacaktır.